Diari Més

Les màscares casolanes no protegeixen, però ajuden a no contagiar la covid-19?

No hi ha informes científics que confirmin el seu nivell d'efectivitat, però els experts coincideixen que no es deixin de banda les mesures preventives

Imatge de diverses mascaretes.

Un grup de persones voluntàries de Cambrils confecciona 800 mascaretesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'escassetat de màscares homologades ha encoratjat la proliferació d'iniciatives per a fabricar-les de manera casolana amb diferents materials, però cap d'elles impedeix ser infectat i hi ha divisió d'opinions entre experts i institucions sanitàries sobre si ajuden a no contagiar als altres.

Tela, paper de cuina, filtres de cafè, ampolles de plàstic... És molt variada la llista de materials entre els quals es pot triar si es busquen tutorials a internet per a confeccionar màscares artesanals, però les opinions sobre la seva veritable eficàcia enfront del coronavirus són també molt diferents segons els especialistes o els organismes sanitaris que es consultin.

La seva eficàcia

La infectòlogaBelénPadilla, vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges de Madrid (Icomem), és taxativa quan se li pregunta per aquestes màscares: «No protegeixen a ningú, ja que, si estàs malalt, filtren el virus; i, si pretens protegir-te d'una infecció, tampoc fan de barrera». Segons insisteix, mantenir la distància de seguretat d'1,5 a 2 metres és exactament igual d'eficaç.

Alerta també que donen sensació de falsa protecció i «amb el seu ús es poden oblidar altres mesures bàsiques, com mantenir la distància de seguretat i, abans de res, realitzar una correcta rentada de mans».

Padillacoincideix amb el criteri de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), institució que, en un recent informe, adverteix a més que les màscares confeccionades amb cotó poden ser fins i tot una font potencial d'infecció, ja que, com que no són resistents als fluids, poden retenir humitat i contaminar-se.

Només hi ha consens científic mundial en un punt: No serveixen en absolut per a no contagiar-se de coronavirus. Però ni tan sols les màscares quirúrgiques homologades compleixen aquesta fi, excepte les d'alta eficàciaFPP, segons explica a Efe la vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges de Madrid.

Les discrepàncies comencen quan es tracta de confirmar si permeten almenys no contagiar als altres, com ocorre amb les quirúrgiques. Enfront de l'escepticisme d'aquesta experta i de la mateixa OMS, en països com República Txeca, Eslovàquia o els Estats Units s'ha optat per recomanar a la població sana l'ús d'aquestes màscares casolanes, sempre combinat amb altres mesures de prevenció.

Una gran ajuda o una mesura complementària

El principal argument dels partidaris del seu ús és que, encara que no siguin eficaços al 100% enfront del coronavirus -mesura només 120 nanòmetres de diàmetre i no hi ha garanties que quedi retingut en materials no homologats-, sí que és una manera de posar-li alguna trava.

Així ho defensa la investigadora del CSICBeatrizNovoa, especialista en Immunologia i autora d'un tutorial en YouTube per a ensenyar a fabricar màscares amb paper de cuina.

A més, l'ús de màscares casolanes permet reservar el subministrament de les homologades als qui més el necessiten: Personal sanitari, malalts de coronavirus i altres malalts immunodeprimits.

Més optimista,VladimirZdimaL, cap del departament de Química i Física d'aerosols a l'Acadèmia de Ciències de la República Txeca, considera que, segons la seva experiència professional, «una simple màscara casolana pot prevenir la dispersió de fins al 95-100% de les microgotes potencialment infectades». Així ho afirma en un vídeo txec que promou l'ús generalitzat de màscares.

També aconsellen el seu ús als EUA. Allí, els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) sostenen que les màscares casolanes de tela poden servir per a desaccelerar la propagació del virus i evitar que els qui puguin ser portadors sense saber-ho ho transmetin a altres persones, de manera que les defineixen com una «mesura addicional i voluntària de salut pública».

En línies generals, no hi ha informes científics que confirmin quin és el seu nivell d'efectivitat i tant experts com organismes sanitaris coincideixen que, si s'opta pel seu ús, és fonamental no deixar de dur a terme mesures preventives com la rentada de mans, el distanciament social o no tocar-se la cara.

Com han de fabricar-se i usar-se

Els CDCestatunidencs recomanen fabricar màscares de tela de «cotó de trama tancada» que comptin amb diverses capes o plecs, cobreixin nas i boca, puguin ajustar-se de manera ferma però còmoda contra els costats de la cara i s'assegurin a les orelles amb alguna mena de llaç. Han de permetre respirar sense restricció i han de poder rentar-se i assecar-se sense deformar-se.

L'OMS explica en el seu web oficial i en un vídeo en anglès com ha de col·locar-se, usar-se, retirar-se i rebutjar-se correctament una màscara, tant si és de fabricació casolana com si és homologada, ja que fer-ho de manera incorrecta pot resultar no sols ineficaç sinó perillós.

En tot cas, l'Organització Mundial de la Salut insisteix sempre que l'ús de màscares pot donar una sensació de falsa seguretat i no és substitutori d'altres mesures com la rentada de mans, el distanciament social o evitar tocar-se la cara.

Segons detalla, per a no contaminar-la cal rentar-se les mans amb aigua i sabó o un desinfectant a base d'alcohol abans de col·locar-se la màscara i després de retirar-la, a més de no tocar-la mentre s'emporta posada i llevar-la-hi amb cura de no tocar amb els dits la part davantera.

Les màscares han de retirar-se quan comencin a estar humides i, segons el material, han de rebutjar-se immediatament (per exemple, si són de paper higiènic) o rentar-se en una rentadora (si són de tela).

Amb paper de cuina

La investigadora del CSICBeatrizNovoaho posa fàcil: paper de cuina, dues gomes elàstiques i una grapadora. Aquest és tot el material que es necessita per a construir una màscara casolana segons el tutorial gravat per aquesta experta en Immunologia.

En el mateix vídeo recalca que és la forma més bàsica de fabricar-les de manera artesanal i adverteix que aquestes màscares «no protegeixen completament del contagi de coronavirus».

Però «és una manera de posar-li-ho una mica més difícil i de deixar les veritables màscares que sí que protegeixen al personal sanitari i no desproveir-los».

Seria en qualsevol cas una màscara d'un sol ús, que ha de retirar-se quan comenci a estar humida per a no tornar a utilitzar-la.

Amb teles tallades i cosides

Són les màscares de fabricació casolana més esteses i les que recomanen institucions sanitàries comels CDCestatunidencs. Aquests centres aconsellen que el teixit sigui cotó de trama tancada, com el d'un llençol o una samarreta, i que comptin amb diverses capes o plecs.

L'organització nord-americana explica fins i tot el procediment per a confeccionar-les amb un tros de tela o una samarreta tant en un vídeo en anglès com en la seva pàgina web en espanyol.

Per als més hàbils, existeixen també nombrosos tutorials que ensenyen a realitzar màscares de tela cosides a mà o amb màquina de cosir.

Amb un mocador o bandana

Es tracta d'una variant de la màscara de tela en la qual no es necessita fer cap mena de costura, ja que tan sols s'utilitza un mocador obandanadoblegat diverses vegades i un parell de gomes elàstiques.

Hi ha tutorials específics d'aquesta modalitat en Twitter i també en la web dels centres estatunidencs per al control i la prevenció de malalties.

Amb un filtre de cafè

Enel mateix tutorialque es pot trobar en YouTube s'alerta que aquesta màscara realitzada amb filtres de cafè i gomes elàstiques no és la ideal.Els CDCdels EUA proposen utilitzar aquest material no com a màscara en si mateixa, sinó com a filtre interior d'una màscara fabricada amb un mocador.

Amb una ampolla de plàstic

És un dels tutorials sobre màscares més vist en internet, però fins ara no ha estat recomanat per cap organisme oficial.

Consisteix a realitzar una sèrie de corts en una ampolla de plàstic per a poder adaptar el resultat a la forma de la cara. El principal problema és que la màscara pot no ajustar bé i deixar buits que incompleixen les recomanacions de l'OMS per a la seva col·locació correcta.

tracking