Diari Més

Política

Enmig de la pandèmia, Trump ordena suspendre els fons dels Estats Units a l'OMS

Vol revisar «la conducta» de l'organisme, al que acusa de provocar l'expansió del coronavirus

Imatge d'arxiu del president dels EUA, Donald Trump.

Trump prohibeix els viatges d'Europa als Estats Units durant 30 diesReuters

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels EUA, Donald Trump, va ordenar aquest dimarts, en plena pandèmia de coronavirus, congelar els fons que el seu Govern aporta a l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

«Avui ordeno al meu Govern suspendre els fons a l'OMS mentre reviso la seva conducta per a determinar el paper de l'OMS i la seva greu mala gestió i encobriment de l'expansió del coronavirus», va anunciar Trump durant una roda de premsa a la Casa Blanca.

Trump va justificar la seva decisió per l'oposició de l'OMS al tancament de fronteres per a combatre la propagació del virus, per no haver actuat abans i per haver no sols confiat, sinó també «lloat», al Govern de la Xina.

«Com a principal donant de l'organització, els Estats Units té el deure d'insistir en una plena rendició de comptes», va dir Trump, en assegurar que Washington aporta entre 400 i 500 milions de dòlars anuals (364-455 milions d'euros), mentre que la Xina uns 40 milions de dòlars (36 milions d'euros).

Segons dades de la pròpia institució, per al període 2016-2017 els Estats Units va proporcionar un 76% de les aportacions voluntàries, que representen més de tres quartes parts del pressupost de l'organització, amb seu a Ginebra.

«Amb el brot de la pandèmia de COVID-19 tenim seriosos dubtes de s'hagi donat el millor ús possible a la generositat dels Estats Units», va afegir el president.

Trump, que va tancar el trànsit de passatgers amb la Xina a finals de gener, va qualificar de «desastrós» i «perillós» que l'OMS recomanés als països no restringir els viatges.

«Afortunadament, no em van convèncer i vaig suspendre els viatges des de la Xina, salvant infinitat de vides, milers i milers de persones haurien mort. Si altres països haguessin suspès viatges des de la Xina, incomptables vides s'haurien salvat», va dir el president.

El líder estatunidenc va acusar així l'OMS de «anteposar la correcció política a mesures per a salvar vides».

Trump també va assegurar que si l'OMS hagués actuat de manera correcta la COVID-19 es podria haver «contingut» a l'origen a Wuhan (la Xina) causant molt poques morts i limitades conseqüències econòmiques.

El governant republicà ja va anticipar la setmana passada la seva intenció de congelar els fons a l'OMS, encara que va reconèixer que fer-ho en plena pandèmia potser no era el més oportú.

En resposta a aquestes crítiques, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va demanar «posar en quarantena» qualsevol intent de politització de la pandèmia en reclamar unitat interna i solidaritat internacional per a suportar l'emergència.

«Jo he estat polític, sé el difícil que pot ser, però cal fer-ho perquè tots els partits polítics han de tenir la prioritat de salvar la vida de la seva gent, així que si us plau que no es polititzi aquest virus», va dir el cap de l'OMS, microbiòleg que va ser ministre de Sanitat i Exteriors d'Etiòpia.

tracking