Diari Més

Salut

Els malalts de COVID-19 ocupen ja menys del 80% dels llits de l'UCI catalana

No obstant això, pot registrar un rebrot, per la qual cosa Vergés ha demanat «no tensionar massa el sistema» sanitari

Una professional sanitària corda a una companya una bata abans d'atendre un pacient amb covid-19, en un dels blocs quirúrgics de l'Hospital Clínic de Barcelona habilitat com a UCI en la pandèmia de coronavirus.

Catalunya arriba a les 2.908 morts per coronavirus amb 148 noves defuncions les últimes 24 horesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els malalts de COVID-19 ocupen avui dimecres 1.316 llits en les diferents unitats de vigilància intensiva dels hospitals catalans, menys del 80% de les disponibles.

És la primera vegada des de fa molts dies que s'ha baixat del 80% d'ocupació dels llits a les ucis per part de malalts de coronavirus, una notícia positiva que avui ha ressaltat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa diària després de la reunió de seguiment de l'evolució de la pandèmia.

Aquesta dada positiva l'ha donat a conèixer la consellera després d'indicar que, ara com ara, no s'usaran els dos hospitals de campanya o temporals de Fira Salut i de l'INEFC, a Barcelona, i que s'ha descartat, també de moment, el de Sant Andreu de la Barca (Barcelona).

La raó és que les dades dels hospitals evidencien una millora de la situació de la pandèmia a Catalunya que, no obstant això, pot registrar un rebrot, per la qual cosa Vergés ha demanat «no tensionar massa el sistema» sanitari.

Aquesta millora de les xifres també ha permès que es comencin a reprogramar cites i cirurgies en els diversos centres sanitaris la demora dels quals pot causar danys a les persones que esperen, però «de forma planificada», ha afegit.

Respecte als equips de protecció individual que usen els professionals sanitaris, la consellera ha admès avui que s'estan reutilitzant bates, ulleres i màscares FFP2 i FFP3, després de la seva desinfecció, com «un procés d'optimització del material que es pot usar diverses vegades».

Vergés ha quantificat que si la primera setmana de març es van gastar als hospitals i centres sanitaris catalans mig milió d'unitats de protecció ara aquesta xifra s'ha multiplicat per deu, la qual cosa ha incrementat també els residus sanitaris.

Segons dades facilitades per la consellera de la Presidència, Mertixell Budó, Catalunya ha generat en l'últim mes 1.200 tones de residus sanitaris, 925 tones més que un mes normal sense pandèmia.

De fet, les tres plantes que tracten aquest tipus d'escombraries, situades a Sant Fost de Campsentelles i Terrassa (Barcelona) i a Constantí (Tarragona), «funcionen al 100%"», ha assenyalat Budó.

D'altra banda, la consellera de Salut ha anunciat el repartiment per territoris de 90 ecògrafs per a la realització d'ecografies pulmonars, que ha resultat «una tècnica adequada» per a detectar lesions pulmonars en malalts de COVID-19 en els seus inicis.

tracking