Diari Més

Societat

Alcoholisme en temps de confinament

Des de Socidrogalcohol estan difonent vídeos a través de facebook, en els quals donen consells per a prevenir recaigudes

Un altre dels aspectes que preocupa als professionals és el risc que el confinament pot comportar per a les persones amb síndrome d'abstinència.

Alcoholisme en temps de confinamentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«La solitud no ajuda a l'alcohòlic». Ho saben bé els que han sigut addictes a l'alcohol i que ara, a causa del coronavirus, es veuen obligats a romandre a casa, alguns d'ells, sense més companyia que la seva força de voluntat per a vèncer la temptació de tornar a caure al pou.

A ells, els experts els aconsellen que no confonguin confinament amb aïllament, que fugin de la solitud i tirin mà de les xarxes socials, que poden ser el seu «salvavides».

En el món virtual trobaran «companys de batalla», gent que els faci companyia, parli amb ells, els escolti i aconselli, assenyala a Efe Francisco Pascual, president de la Sociedad Científica Española de Estudios sobre el Alcohol, el Alcoholismo y las otras Toxicomanías (Socidrogalcohol).

Aquest metge adverteix que «la solitud no és bona» per a l'addicte i considera que el confinament és més perillós per als quals s'acaben d'iniciar en l'abstinència.

«Ho poden passar malament», reconeix el doctor Pascual, encara que també creu que podria ser un bon moment per a intentar-lo.

Des de Socidrogalcohol, de la qual formen part professionals de diferents àmbits acadèmics, estan difonent vídeos a través de facebook, en els quals donen consells per a prevenir recaigudes, que estan rebent «una gran quantitat de visites».

«Ens hem avançat a les crides i la gent està molt pendent dels consells que els donem, de saber que som aquí, que no estan sols en la seva lluita», precisa.

Un altre dels aspectes que preocupa als professionals és el risc que el confinament pot comportar per a les persones amb síndrome d'abstinència.

«Sempre parlem del mono de l'heroïna o dels opiacis, però no és mortal. En canvi, un 5 per cent, aproximadament, de les persones que pateixen el quadre més greu de l'alcoholisme, 'delirium tremens', pot morir», adverteix.

Totes les unitats de Socidrogalcohol estan fent un seguiment telefònic dels pacients en tractament, a través de trucades de metges, infermeres i psicòlegs cada dos o tres dies, i han posat a la seva disposició una línia oberta perquè truquin en qualsevol moment.

Si tenen una crisi, els professionals els donen una sèrie de pautes psicològiques, i si cal ajustar-los la medicació ho fan online a través de la recepta electrònica.

L'objectiu és que «passin el confinament tan bé com sigui possible perquè és una temptació. Estem fent de pares entre cometes», apunta Pascual.

Els experts destaquen també la importància del suport familiar i adverteixen de l'increment de les discussions o dels divorcis, sobretot, entre els que han començat fa poc a disminuir el consum.

També a la xarxa sanitària pública es du a terme un suport psicoterapèutic individual online i algunes associacions estan fent psicoteràpia de grup virtual.

És el cas d'Alcohòlics Anònims, que han substituït les reunions presencials per xats de WhatsApp, videollamadas o trobades a través de skype, zoom, etcètera.

La declaració de l'estat d'alarma va obligar a tancar els gairebé 600 grups que funcionen al país i els seus participants van haver d'enfrontar-se a una situació nova, estranya, «en la qual et vénen les emocions», confessa a Efe Ángel, que porta nou anys en alcohòlics anònims, els mateixos que no beu.

Reconeix que per la seva edat -ha fet 66 anys en confinament- era reticent a les noves tecnologies, però «hem fet de la necessitat, virtut, i és meravellós estar en contacte amb els companys, perquè si diàriament tenim dificultats, en aquestes circumstàncies més».

S'ha creat, fins i tot, un «grup universal» a través de skype, que ha arribat a tenir fins a 70 participants, entre ells, persones de sudamérica o espanyols que viuen en diferents països.

A alcohòlics anònims -explica- «ens recuperem en la part emocional. A mi em portava a beure el trobar-me malament, la commiseració; aquests dies fan que et vinguin aquests sentiments i això et pot portar a beure. Si no comparteixo, estic més prop de la copa».

Ángel viu amb la seva dona, auxiliar d'infermeria, i la seva filla, farmacèutica; les dues treballen en hospitals. «Tenen molta càrrega emocional i tu que estas a prop també. Sentir-te malament i poder-ho compartir és una meravella», afirma.

Admet al confinament «és fotut» i assegura que en els grups «virtuals» ha escoltat a persones manifestar les seves dificultats, alguns, fins i tot, reconèixer que han estat a punt de caure. «A tots els diem que abans de beure ens truquin».

María té 53 anys i en porta més de 20 a Alcohòlics Anònims, durant els quals ha tingut una recaiguda. Els seus fills estan independitzats, per la qual cosa passa la quarantena sola a casa.

Té molt clar que "«la solitud és algo que, en general, l'alcohòlic porta malament. No l'ajuda» i per això està suplint la falta de reunions presencials amb grups de WhatsApp o d'altres xarxes socials.

«Estem gestionant seguir amb la nostra abstinència el millor que podem. Són moments complicats», assenyala María, qui assegura que gràcies als seus companys se sent «molt acompanyada» i s'està mantenint bé, encara que no és així per a tots.

«Als grups de WhatsApp es comenta que és més difícil mantenir l'abstenció en aïllament, però hi ha molt de respecte i si algú recau, s'intueix, mai es pregunta».

El consum de begudes alcohòliques forma part de la cultura espanyola i sorgeix l'interrogant de si el confinament pot augmentar el consum dels bevedors socials que han substituït el bar pel saló de casa seva.

El doctor Pascual no veu perill, encara que sí que creu que el consum global d'alcohol pot pujar. «És algo que haurem de valorar quan acabi el confinament, però no crec que aquest increment repercuteixi en un consum problemàtic del bevedor social».

De fet, considera que l'augment de les vendes de begudes alcohòliques als supermercats és proporcional al descens del consum en bars i restaurants.

tracking