Diari Més

Turquia allibera el 30% dels presos, menys a opositors i periodistes

Amnistia Internacional denuncia que milers d'empresonats per judicis injustos pateixen una doble condemna

Turquia ha decidit alleugerir les presons, però de manera molt selectiva.

Turquia allibera el 30% dels presos, menys a opositors i periodistesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament turc ha aprovat una llei que redueix les penes i permet alliberar a uns 90.000 presos, el 30% del total, per a descongestionar les presons davant la pandèmia de coronavirus, però que deixa fora a periodistes, polítics i activistes oposats al Govern.

NI PERIODISTES

La nova norma va ser aprovada la passada matinada amb el suport de 279 diputats del governant AKP, el partit islamista del president Recep Tayyip Erdogan, i els seus aliats.

Un total de 51 diputats opositors del socialdemòcrata CHP i del progressista i prokurd HDP van rebutjar el canvi legal.

Durant el debat, l'oposició va denunciar que la mesura de gràcia exclogui a uns 85 periodistes i centenars d'exdiputats, alcaldes i militants del HDP, condemnats en aplicació de l'ambigua llei antiterrorista.

NI CONDEMNATS PER TERRORISME

El canvi legal exclou també als condemnats per terrorisme, assassinat, tràfic de drogues o abús sexual.

La nova llei permet la llibertat condicional dels qui han complert ja la meitat de la seva pena, que quedessin sotmesos a un període de prova de tres anys.

Els presos majors de 65 anys, les dones que viuen amb els seus fills petits a la presó i aquells que estan malalts continuaran complint la seva pena en arrest domiciliari.

PRESONS SATURADES

La llei, proposada per l'AKP, cerca alleujar la situació de saturació de les presons turques, que alberguen a unes 300.000 persones, malgrat tenir capacitat per a només 200.000.

L'argument és reduir el risc de contagi per l'actual pandèmia de coronavirus, que ha contagiat ja a disset presoners en cinc presons diferents, dels que tres han mort.

Encara que el Govern tenia plans de millorar les condicions en les presons des de les eleccions de juny de 2018, la COVID-19 ha accelerat ara l'aplicació d'aquesta mesura.

Encara que el CHP defensava que calia reduir el nombre de presos davant la pandèmia, ha criticat que s'hagi deixat fora, per exemple, als periodistes.

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ...

«No es pot discriminar entre els presos quan es tracta d'una pandèmia i abandonar al virus a gent vulnerable», va declarar Seyit Torun, vicepresident del partit.

«Entre ells hi ha periodistes que en una democràcia normal no haurien d'estar a la presó ni un sol dia», va denunciar.

Amnistia Internacional (AI) ha mostrat el seu suport a la mesura per a reduir el «crònica massificació» de les presons turques, però ha criticat la manera de fer-ho.

...I D'ONG

«(...) És profundament decebedor que desenes de milers de presos esperant judici, una mesura que només pot aplicar-se quan no hi ha alternativa a la custòdia, no s'hagin tingut en compte per a la posada en llibertat», critica aquesta ONG de drets humans.

«Aquells que han estat condemnats en judicis injustos sota l'excessivament àmplia llei antiterrorisme, són ara condemnats també a afrontar la perspectiva d'una infecció per aquesta mortal malaltia», adverteix AI.

tracking