Diari Més

Trànsit

L'estat d'alarma baixa un 68% les víctimes mortals a les carreteres

Entre el 15 de març i el 13 d'abril no s'ha registrat cap mort mentre que l'any passat, en el mateix període, no hi va haver cap dia sense morts

Estat en què va quedar el vehicle després de l'accident.

Aconsegueix sortir il·lès després de patir un aparatós accident a la C-14 a AlcoverBombers d'Alcover

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'estat d'alarma vigent fa gairebé un mes i el confinament per a fer front a la COVID-19 té incidència directa en la sinistralitat viària: els desplaçaments de llarg recorregut per vies interurbanes han disminuït una mitjana del 80% i les víctimes mortals en carretera, un 68%.

El balanç difós aquest dimarts per la Direcció General de Trànsit recull la defunció de 30 persones en accidents de trànsit en aquest període, enfront dels 93 registrats en els mateixos dies de l'any passat.

Mentre que en els últims mesos les víctimes vulnerables (vianants, ciclistes i motoristes) representaven el 36% dels morts, durant el confinament han baixat al 13%.

Però ha pujat el percentatge d'usuaris de camió que han perdut la vida en accidents, un col·lectiu sense restriccions en aquest període per a proveir a la població.

També hi ha canvis en el tipus de vies on es produeixen els accidents mortals, ja que s'han anat acostant els sinistres en carreteres convencionals -tradicionalment amb més accidents- als quals es registren en autovies i autopistes.

Destaca a més Trànsit una dada cridanera: durant el període de confinament -del 15 de març al 13 d'abril- hi ha hagut tretze dies amb zero morts. En aquestes mateixes dates de l'any passat no es van registrar dies sense morts en les carreteres.

En analitzar el període que hauria correspost a la tradicional operació de Setmana Santa, Trànsit subratlla que el confinament s'ha traduït en la xifra de sinistralitat més baixa de la sèrie històrica.

En els onze dies d'aquesta operació s'han registrat 2,1 milions de desplaçaments, un descens del 86% respecte als 14,9 milions de viatges de llarg recorregut de 2019. La baixada s'eleva al 92,2% en el cas dels vehicles lleugers.

En aquest període s'han registrat aquest any nou accidents mortals amb tretze morts, mentre que l'any passat van perdre la vida 27 persones en 27 accidents, un descens del 52%.

Quatre dels vuit morts que viatjaven en turisme, alerta la DGT, no portaven el cinturó de seguretat. Tres dels morts es desplaçaven en vehicles de mercaderies i les altres dues víctimes han estat vianants.

Els dies amb més trànsit van ser el dilluns 6 d'abril i el dimecres 8, amb quatre morts en cadascuna de les jornades i un patró semblant: un accident mortal amb una víctima, i un altre, amb tres. No es va registrar cap mort a la carretera del dijous 9 al diumenge.

Respecte al tipus de via, indica la DGT que deu persones van perdre la vida en accidents en vies convencionals, mentre que les altres tres víctimes es van registrar en autovies o autopistes.

La sortida de via continua sent el tipus d'accident més freqüent (8 morts, els mateixos que l'any anterior) i tres persones van perdre també la vida en col·lisions posteriors.

tracking