Diari Més

Experts alerten que un confinament llarg pot augmentar risc de suïcidi

Asseguren que el pitjor de la crisi es derivarà dels seus efectes una vegada hagi finalitzat

Del total de persones que van intentar suïcidar-se, el 64,3% van ser dones i un 35,7%, homes.

Salut ha atés 534 temptatives de suïcidi des del 2014 al Camp de TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació Espanyola per a la Prevenció del Suïcidi ha alertat que un confinament prolongat pot augmentar el risc de suïcidi i ha denunciat que no s'estan tenint en compte les conseqüències que l'aïllament domiciliari per la COVID-19 pot tenir en la salut mental de la població.

Segons explica aquesta fundació, al costat de la Societat Espanyola deSuicidología, «un excés de zel en el control de l'actual pandèmia pot ser perjudicial per a altres esferes de la salut, particularment la salut mental, i pot comportar un augment del risc suïcida entre la població, bé per augment de la ideació, dels intents o de les mateixes morts per suïcidi».

Recorden en un comunicat «la importància de cuidar i protegir la salut mental per a prevenir un malament, el suïcidi, que és avui la primera causa externa de mort a Espanya: posa fi a la vida de 3.600 persones a l'any (gairebé 10 cada dia), el doble de les morts per accidents de trànsit».

Totes dues organitzacions asseguren que la reclusió prolongada a casa, màximament si és forçosa, pot fomentar els problemes de salut mental per augment de quadres d'ansietat, estrès, depressió o de conducta suïcida, o per problemes interpersonals que puguin derivar en aquests trastorns o portar a conductes violentes (majoritàriament cap a les dones i els menors).

També -afegeixen- poden provocar-ho «les conseqüències de la paralització d'un país, de la seva activitat econòmica i laboral, en forma de fallida econòmica futura d'empreses i famílies que poden ser devastadores a llarg termini per a la població».

Segons el president de totes dues organitzacions,AndoniAnseán, no es pot ignorar que «el 2008, la crisi econòmica ens va mostrar els seus efectes negatius sobre la salut mental en general i els suïcidis en particular: recerquesa nivell europeuvan relacionar l'augment d'un 1% en la taxa de desocupació amb un augment del 0,8% en la taxa de suïcidis de persones menors de65anys».

Per aAnseán, el pitjor de la crisi del coronavirus no es produirà mentre duri la pandèmia, sinó que es derivarà dels seus efectes una vegada hagi finalitzat, per la qual cosa demana als responsables de les administracions que ho tinguin en compten a l'hora d'adoptar les decisions polítiques.

tracking