Diari Més

Policial

Desmantellen un complex frau de venda de mascaretes a Europa

Els interlocutors es feien passar per representants d'una companyia espanyola

Un agent revisant caixes al magatzem de l'empesa que va ser robada.

Detingut a Galícia un empresari pel robatori de gairebé 2 milions de mascaretesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un complex frau de venda de màscares que implicava directa o indirectament a cinc països europeus ha estat desmantellat, dos sospitosos ja han pogut ser detinguts a Holanda i uns altres més podrien ser-ho, segons ha anunciat aquest dimarts la Interpol.

El cas va sorgir quan a mitjans de març autoritats sanitàries alemanyes van fer un encàrrec de màscares per 15 milions d'euros a dues empreses a Zuric i a Hamburg però davant els problemes per a obtenir-les ràpidament per l'escassetat generada per la crisi delcoronavirusvan buscar vies per a garantir-se l'aprovisionament.

Segons va explicar la Interpol en un comunicat, els problemes van començar amb una adreça de correu electrònic i una pàgina internet d'una empresa, que en aparença pertanyien a una societat real amb seu a Espanya que ven màscares, però que després es van revelar falses.

En els intercanvis de correu, els interlocutors que es feien passar per representants d'aquesta companyia espanyola van afirmar al principi tenir 10 milions de màscares, però després aquestes promeses es van ensorrar i van proposar posar en contacte als compradors alemanys amb un altre proveïdor a Irlanda, que al seu torn els va remetre a un altre a Holanda.

A través d'aquest últim, es va arribar a un acord per al lliurament de 1,5 milions de màscares per 1,5 milions d'euros. Els compradors van preparar la logística per a traslladar-les des dels Països Baixos amb 52 camions i en paral·lel van fer la transferència bancària a Irlanda.

Però just abans de la data de la recepció, van rebre el missatge que no s'havia rebut els diners i que era necessària una transferència urgent de 880.000 euros als venedors als Països Baixos per a garantir el lliurament del material.

Aquesta nova transferència es va fer però les màscares no van arribar i va anar llavors quan els compradors alemanys es van adonar de l'engany i que encara que la companyia holandesa amb la qual creien haver tractat existia, el seu web havia estat falsificada.

Immediatament van recórrer al seu banc, que al seu torn va demanar ajuda a la unitat de delictes financers d'Interpol per a tractar de fer un seguiment dels fons.

A partir d'aquest procediment, les autoritats irlandeses van aconseguir congelar els 1,5 milions d'euros transferits allí i identificar a l'empresa implicada.

Al seu torn, als Països Baixos es va trobar ràpidament el rastre dels 880.000 euros abonats des d'Alemanya, dels quals gairebé 500.000 ja havien estat reexpedits al Regne Unit i anaven destinats a Nigèria.

L'alerta va permetre que el banc britànic receptor paralitzés el moviment i retornés els diners a Holanda.

tracking