Diari Més

Budó apel·la a la responsabilitat de les empreses perquè no obrin sense protecció

La consellera diu que el Govern no prendrà cap decisió que deixi els treballadors en «indefensió jurídica»

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en la roda de premsa diària del Govern.

Budó apel·la a la responsabilitat de les empreses perquè no obrin sense proteccióGeneralitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha apel·lat a la responsabilitat de les empreses perquè no obrin si no poden assegurar la protecció dels empleats, malgrat el decret del govern espanyol ja permeti la tornada a l'activitat de les activitats no essencials com la construcció o la indústria. Budó s'ha mostrat a favor de perllongar el confinament per evitar nous contagis d'acord als criteris dels experts que els assessoren. Amb tot, però, ha destacat que no prendran cap decisió que deixi els treballadors en «indefensió jurídica». D'altra banda, i sobre la votació dels pressupostos, Budó ha demanat garantir el dret de tots els diputats sense «exposar-los» i ha precisat que «la tecnologia actual ho permet».
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assenyalat que el Govern és conscient que les mesures aprovades pel govern espanyol «no són suficients» davant un possible rebrot de casos per coronavirus. Budó ha dit que això és així bàsicament per dos motius. El primer és que no ha arribat tot el material necessari per fer front a la crisi sanitària i, en segon lloc, perquè encara no hi ha prou persones immunitzades, segons destaquen els experts que assessoren el Govern. Per això, Budó ha assegurat que perllongar el confinament és una qüestió de «responsabilitat».

En aquesta línia, Budó ha afegit que quan el Govern encara tenia les competències, es va decretar el confinament perimetral a la Conca d`Òdena, per evitar que el virus es propagués. «Ara no tenim les competències per demanar l'allargament del confinament a Catalunya i per això volem que el govern espanyol ho faci i així s'eviti el rebrot», ha dit Meritxell Budó.

La consellera de la Presidència ha explicat que en aquesta direcció, la patronal, els sindicats i el Govern han pactat un seguit de mesures de seguretat per a treballadors -com el distanciament social, disposar dels elements de seguretat personal o la higiene- perquè cap empresa obri si no es compleixen. Abans d'obrir els centres, el Govern recomana el teletreball. Per fer que es compleixin aquestes mesures, el Govern destinarà efectius dels mossos a controlar que la normativa se segueixi. Per exemple, a partir de dimarts hi haurà controls en els accessos al transport públic.

Amb tot, Budó ha assenyalat que el govern espanyol encara és a temps d'evitar l'aixecament del confinament. «Encara estan a temps de fer enrere la decisió». «Nosaltres no podem evitar que els treballadors vagin als seus llocs de treball, l'únic que podem fer i és el que fem és elaborar un document que acompanyi aquesta decisió», ha destacat.

En aquesta línia, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que l'aixecament del confinament total és «una situació imposada». No obstant, «assumeixen la responsabilitat que tenen» per tal de transmetre a la població que s'actuï de forma responsable. Vergés ha defensat l'anticipació que el Govern ha fet demanant el confinament total a l'Estat, i ha assegurat que totes les decisions preventives han permès que ara Catalunya estigui en una situació «molt controlada».

Aprovació de pressupostos

Sobre l'aprovació de l'avantprojecte de pressupostos, Budó ha carregat contra Ciutadans. La consellera ha acusat els taronges d'haver situat la política al davant de les necessitats del país. Segons Budó, el fet d'haver traslladat l'avantprojecte al Consell de Garanties Estatutàries, ha fet retardar l'aprovació del projecte un mes.

Ara que l'ens hi ha donat llum verda després que Ciutadans impugnés el text al·legant que no complia la llei d'estabilitat pressupostària, l'avantprojecte podrà seguir el seu curs. «En els propers dies ja es podrà aprovar i podrem donar resposta a totes les derivades del coronavirus», ha dit. En despesa sanitària, ha destacat la consellera, «cal donar resposta a 1.800 MEUR de la crisi».

D'altra banda, Meritxell Budó ha demanat que es garanteixi el dret de tots els diputats a votar sense «exposar-los» i ha precisat que «la tecnologia actual ho permet».

Taula de diàleg

Durant la compareixença, la consellera Budó ha volgut posar de manifest que calia diferenciar «molt bé» la taula de diàleg que hi havia en marxa entre els governs català i espanyol i les divergències entre els dos executius per les decisions que s'estan prenent sobre el confinament. La portaveu del Govern ha assenyalat que la taula continuarà quan la crisi sanitària hagi acabat perquè el conflicte polític «encara no està resolt».

tracking