Diari Més

Sanitat

Vàlvules acoblades a màscares de busseig que salven vides

Una empresa situada en Cuarte de Huerva (Saragossa) ha parat la seva producció habitual per fer mascaretes

Professionals de l'hospital Sant Pau amb les mascaretes.

Sant Pau rep les primeres mascaretes de busseig adaptades per protegir professionals que tractin amb covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'activitat de l'empresa aragonesaDynamical3D se centra des de fa dues setmanes a fabricar a contrarellotge les vàlvules que permeten adaptar màscares de busseig per a l'oxigenació de pacients crítics deCOVID-19.

Unides a una màscara deesnórqueldeDecathlon, un filtre d'anestesista i una aportació d'oxigen, aquestes petites peces poden salvar la vida dels pacients que no poden tenir accés a un respirador a l'hospital.

«Fins a aquest moment, no tenien cap alternativa; els havien de deixar sense res i quedaven una mica a la sort», assenyala en una entrevista telefònica amb Efe Pedro Murillo, el director d'aquesta pime que ja ha aconseguit enviar més de 400 peces als hospitals madrilenys que ho han sol·licitat.

Ara, aquestes màscares s'han convertit en una «alternativa real i viable» per als pacients que no poden serintubados, després de la selecció que han de dur a terme els metges per a tractar de salvar als malalts amb més opcions vitals si es donen situacions extremes.

I, com relata Murillo, ja han començat a rebre bones notícies: «L'últim hospital al qual li demanem sondeig ens va contar que de 30 màscares que han incorporat amb aquestes peces han sobreviscut 26 persones».

Per a arribar a produir 1.000 vàlvules biocompatibles amb la tecnologia d'impressió 3D de carbó, la fàbrica ha llançat una campanya de micromecenatge amb la qual gairebé ha complert el seu objectiu de recaptar 20.000 euros per a «cobrir el cost mínim del material sense que l'empresa entri en risc».

I és que, des que va esclatar la crisi sanitària, aquesta empresa situada enCuartedeHuerva(Saragossa) ha parat la seva producció habitual de fabricació d'impressores i de serveis d'impressió 3D per a poder donar diferents solucions a la pandèmia.

«Si tenim la capacitat de fer-ho, crec que tenim l'obligació moral de fer-ho. No sabem què passarà amb l'empresa en el futur, però creiem que ara cal estar a l'altura», assenyala Murillo, qui destaca que «dels propis treballadors ha sortit també la iniciativa que cal estar per totes».

Conforme la situació era més greu, relata, anaven tenint clar que havien d'ajudar d'alguna manera. Així que tot va començar amb les màquines d'impressió 3D industrials que tenien disponibles, amb les quals van crear més de 2.000 pantalles protectores.

«Les nostres màquines pesen 500 quilos i això ens ha permès fer una producció massiva en molt poc temps», explica el gerent.

A més, han contribuït al fet que la comunitat 'maker'que treballa des de casa amb les seves impressores 3D domèstiques disposi de recursos amb la donació de 10.000 làmines de PVC i diversos centenars quilos de plàstic.

I també a partir de l'adaptació de les màscares de busseig amb peces a mesura van aconseguir crear quaranta equips de protecció en material biocompatible i amb propietats avançades per als facultatius de l'hospital saragossà RosegoVillanova.

A les peticions dels centres sanitaris s'ha unit aquests dies un degoteig constant de crides de persones individuals que sol·liciten materials de protecció, per la qual cosa han fet donacions que van «de centenars de pantalles fins a tres unitats».

«Ens hem coordinat perquè ningú que ens ho hagi sol·licitat es quedi perdut en un full d'Excel», continua l'enginyer, qui reconeix que «poques vegades tens l'oportunitat de poder fer una cosa tan rellevant».

Aquestes experiències prèvies els van donar coneixement per a fer un pas més i fabricar les noves màscares d'emergència per a situacions extremes als hospitals, a partir d'una idea desenvolupada a Itàlia.

En aquesta situació que requereix de solucions ràpides, la tecnologia industrial ha permès que ja hagin produït unes 400 de les 1.000 peces previstes per a aconseguir disposar d'una alternativa als respiradors i, en última instància, salvar vides.

tracking