Diari Més

Les morts es disparen als EUA mentre Trump medita obrir l'economia

Estats Units va superar aquest dissabte a Itàlia com el país amb més morts en el món pel coronavirus, amb més de 20.000

Estats Units va superar aquest dissabte a Itàlia com el país amb més morts en el món pel coronavirus, amb més de 20.000

Les morts es disparen als EUA mentre Trump medita obrir l'economiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Registra a més ja més de mig milió de contagiats, malgrat la qual cosa el president Donald Trump contempla ja una gradual reobertura de l'economia que podria iniciar-se al començament de maig.

Cap a les 21.00 GMT d'aquest dissabte, els Estats Units reportava ja 20.071 morts i uns 520.000 contagiats, segons dades de la Universitat deJohnsHopkins que es mantenien en ascens.

D'aquesta forma, els EUA se situa com a focus central de la pandèmia global tant per morts com per casos per davant d'Itàlia, on han mort 19.468 persones i hi ha 152.271 persones contagiades; i Espanya, amb 16.353 morts i 161.852 positius.

Mentre en aquests dos països europeus sembla confirmar-se l'alentiment en ritme de contagis i defuncions, als EUA els experts vaticinen que segueixin a l'alça ja que es considera que encara no s'ha arribat al pic.

NOVA YORK I WYOMING, ELS DOS EXTREMS

L'epicentre del brot del país és Nova York, amb més de 8.000 morts, encara que ja hi ha casos confirmats decoronavirusen els 50 estats del país.

L'estat Wyoming, en l'oest del país, és l'únic en el qual no s'ha registrat encara una mort pel virus.

els Estats Units compta ara com ara amb un de cada tres infectats i un 20% dels morts a tot el món, d'acord amb l'última actualització de dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que va situar la xifra global de contagis en 1,61 milions i les morts en al voltant de 100.000.

Les corbes d'incidència de la pandèmia mostren estabilització a Europa i Àsia, on va sorgir el brot, però no a Amèrica, on l'epidèmia segueix una tendència ascendent, d'acord amb l'OMS.

EL VIRUS MARCA ELS TEMPS

Malgrat les alarmants xifres de morts i contagiats, el president dels EUA, Donald Trump, s'ha mostrat optimista sobre la reactivació de l'economia, la qual cosa ha generat preocupació entre els experts.

«És el virus el que decideix quan és apropiat o no que el país es torni a obrir. El que estem veient són senyals favorables. Però jo voldria veure una clara i contundent indicació (...) per a no fer-ho de manera prematura», va afirmar AnthonyFauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses i membre del grup de treball de la Casa Blanca enfront delcoronavirus.

Fins fa poc Trump volia que el país tornés a la normalitat el 12 d'abril, encara que després va acceptar que seria necessari esperar almenys fins a l'1 de maig.

Per a poder reprendre l'activitat econòmica al començament de maig, el mandatari ha creat un grup de treball amb aquest objectiu específic.

LA DECISIÓ

Aquest divendres, en una roda de premsa, Trump va demanar esperar a veure el desenvolupament del virus en les pròximes setmanes i va prometre que escoltarà «amb molta atenció» als seus assessors en temes de salut pública, encara que va tornar a incidir en els avantatges d'acabar amb l'aturada econòmica com més aviat millor.

Gairebé 17 milions de treballadors han perdut el seu treball en tot just 21 dies, després que la setmana passada altres 6,6 milions sol·licitessin el subsidi per desocupació als Estats Units, la qual cosa representa la mostra més significativa de l'impacte de la pandèmia delcoronavirusen l'economia a causa de la paralització de l'activitat.

«Hauré de prendre una decisió, i només li demano a Déu que sigui la decisió correcta. Però diria sense cap dubte, que és la decisió més important que he hagut de prendre», va admetre.

A nivell federal, la Casa Blanca havia estimat que elcoronaviruspodria deixar entre 100.000 i 240.000 morts, però aquesta setmana va reduir aquesta projecció fins a deixar-la en 60.000.

En total, 42 dels 50 estats del país, a més de Puerto Rico i el Districte de Columbia, han emès decrets per a obligar els seus ciutadans a quedar-se a casa, la qual cosa suposa que aproximadament el 95% de la població estatunidenca (uns 316 milions de persones) es troben reclosos.

tracking