Diari Més

Sanitat

L'aturada es fa complicada per a les dones en tractaments de fertilitat

Les clíniques estan oferint serveis de consultes per videoconferència per a fer seguiment i també suport psicològic

Laboratori d'inseminació d'una clínica privada dotada de les tècniques de fertilitat més avançades

L'aturada es fa complicada per a les dones en tractaments de fertilitatEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'obligada aturada d'activitat en les clíniques de fertilitat es fa costa amunt per a les dones que estaven intentant en els últims mesos, o fins i tot anys, aconseguir el seu somni de tenir fills, especialment en els casos en què per la seva edat s'havia convertit en una contrarellotge que ara es complica.

Les clíniques estan oferint serveis de consultes per videoconferència per a fer seguiment i també suport psicològic per a les dones als qui aquests mesos d'aturada posaran una nova pedra inesperada en el seu camí cap a la maternitat.

Les clíniques de reproducció assistida, seguint les recomanacions de la Societat Espanyola de Fertilitat, han paralitzat tots els tractaments a excepció de les estimulacions ovàriques, ja que era un risc per a les pacients no fer les puncions finals d'ovòcits que després de la seva extracció han estat congelats en tots els casos fins que es reprengui l'activitat.

Clara Colomé, subdirectora mèdica de la clínicaEuginde Barcelona, ha explicat a Efe que les clíniques no estan realitzant transferències d'embrions a pacients perquè es considera que no hi ha encara suficient informació sobre l'afectació de laCOVID-19.

«Sembla que no hi ha transmissió vertical en principi, de la mare al fetus, però hi ha encara escassa informació i el prudent és evitar nous embarassos», ha explicat.

Per contra, no existeix indici que indueixi a pensar que laCOVID-19pot transmetre's a través d'òvuls o espermatozoides, motiu pel qual no hi haurà problema amb les vitrificacions realitzades a l'inici de l'any i fins a l'estat d'alarma.

Sobre com s'han pres l'aturada les pacients, Colomé ha destacat que la majoria de la gent entén perfectament la motivació, encara que per a aquelles que porten més temps intentant-ho sigui «més difícil de gestionar».

«En qualsevol cas, seguim en contacte amb les nostres pacients a través de videoconferència per a veure com podem reprendre els tractaments. Tot això és pel bé de les futures mamàs i els seus bebès», ha afegit.

També estan oferint aquest servei de seguiment i suport a parelles i dones «perquè estiguin tranquil·les» des de la clínicaDexeusDona, ha explicat a Efe el seu cap del servei de medicina de la reproducció, el doctor BuenaventuraCoroleu.

«Evidentment tot això ha estat un problema. Però amb les tècniques actuals els ovòcits que hem congelat tenen tanta qualitat com els frescos. Fins que això s'aclareixi continuem fent consultes per videoconferència i així tenir-ho tot llest amb les pacients per a quan es puguin reactivar els tractaments», ha assenyalat.

En aquest sentit, ha apuntat que estan pendents en les pròximes setmanes dels consells de les societats científiques a propòsit de quins protocols mèdics se segueixen quan es reobrin les consultes abans de prosseguir, protocols que podrien incloure test deCOVID-19a les dones que intenten quedar-se embarassades.

Coroleuha mostrat la seva preocupació, fins i tot treballant per a una clínica privada, perquè la Seguretat Social, que incloïa alguns serveis de reproducció assistida per a dones de menys de 40 anys, retallada alguns a conseqüència de la crisi econòmica derivada de la crisi econòmica delcoronavirus.

Preguntats sobre si preveuen que després de la pandèmia hi haurà un pic de natalitat, tant natural com per tècniques de reproducció assistida, o bé un descens pel clima d'incertesa, tots dos han assenyalat que és ràpid per a treure conclusions, si béCoroleuha apuntat que la situació econòmica a la baixa pot fer que moltes persones s'ho «pensin més».

Per part seva, Colomé ha vaticinat que aquests dies de quarantena que donen temps per a la reflexió també portaran a moltes persones a plantejar-se el seu futur reproductiu.

«Penso que passi el que passi sempre existirà el desig d'homes i dones per ser pares, això és imparable», ha assenyalat.

En aquest sentit, ha recordat que una de les últimes pacients a les quals va tractar era una dona malalta de càncer que abans de començar la quimioteràpia va voler preservar la seva fertilitat amb la congelació dels seus òvuls.

tracking