Diari Més

Cultura

Imitar obres d'art a casa, el repte viral (i cultural) del confinament

El repte #ArtAtHomeChallenge ha omplert les xarxes de joves de la perla, matrimonis arnolfinis, i altres obres d'art de tots els estils i èpoques

La jove de la perla de Vermeer és un dels quadres més replicats en aquest repte.

Imitar obres d'art a casa, el repte viral (i cultural) del confinament@tussenkunstquaranteiane

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els reptes que sovint es popularitzen a les xarxes socials s'han convertit en un dels passatemps preferits de molta gent. Des de tirar-se un cubell d'aigua gelada a imitar el ball de Fortnite amb la cançó Swish Swish de Katy Perry, al llarg d'aquests anys s'han viralitzat reptes de tota mena. De ben segur que hi ha qui pensa que tenen un component absurd i que no aporten res més enllà de continuar engreixant les xarxes socials. Ara bé, durant el confinament ha sorgit un nou repte que no només és divertit, sinó que aguditza l'enginy i ens permet guanyar bagatge cultural. Estem parlant del #ArtAtHomeChallenge, o el que és el mateix, reproduir amb el material que tinguem a casa una obra d'art.

Aquest curiós repte sorgia just a l'inici del confinament, el 14 de març, quan es creava un perfil a Instagram anomenat Tussen Kunst & Quarantaine, que en holandès significa Entre art i quarantena. L'objectiu del compte era un: amenitzar el confinament recreant a casa obres d'art. La primera que reproduïen, i no amb molt d'èxit, era La jove de la perla de Vermeer.

La idea, però, va agradar als holandesos. Tant és així que el Rijksmuseum d'Amsterdam el dia 19 de març es feia ressò del repte que havien impulsat, i que ja comptava amb un bon grapat de fotografies compartides, i animava a tothom qui volgués a acceptar el repte. El Rijksmuseum, però, posava la condició que s'havia de recrear l'obra d'art en qüestió amb només tres elements de casa. Uns dies més tard, el 25 de març, el repte creuava l'Atlàntic. I és que el Getty Museum de Los Angeles agafava la idea de la principal galeria holandesa i animava als internautes a navegar per la seva galeria online, escollir la seva obra d'art preferida del seu fons i recrear-la.

Imaginació (i paper de vàter)

La jove de la perla, també coneguda com La Noia del Turbant o La Monalisa holandesa, és un dels quadres més reproduïts en aquest repte. Però el cert és que cercant el hashtag #artathomechallenge o visitant @tussenkunstenquarantaine se'n poden trobar una gran varietat, de totes les èpoques i estils. El que és comú en la majoria d'aquestes recreacions és la imaginació de l'usuari que ha acceptat el repte, ha escollit una obra d'art, s'ha animat a fer-la i posteriorment a compartir la fotografia de l'original i la seva versió a les xarxes.

Hi ha un altre element que també és comú en moltes de les recreacions i és l'ús del paper de vàter com un element clau per aconseguir l'èxit en el repte a la vegada que es fa una picada d'ullet a un dels articles que a hores d'ara ja ha esdevingut un dels símbols inequívocs del confinament. Així doncs, hi ha qui utilitzar els rotlles per simular perruques dels homes de la il·lustració o els fa servir per no ensenyar determinades parts del cos, com els mugrons, que estan censurades a Instagram.

De Miquel Àngel a Bansky

Més enllà de la curiositat que desperta veure totes les recreacions i de la diversió que suposa preparar-ne una d'elles a casa, la clau d'aquest repte és que fomenta la cultura. I és que hi ha qui recrea un clàssic però hi ha qui abans de triar el quadre remena les galeries virtuals dels principals museus del món, o fins i tot dels museus locals, per a trobar aquella peça. Al fer-ho, es contribueix a continuar difonent la cultura durant el confinament a la vegada que s'encomana la curiositat i la passió per l'art, especialment als més petits de la casa, que sovint protagonitzen les recreacions de #artathomechallenge.

El repte ha demostrat que tant se val si és La Pietat de Miquel Àngel, la Gioconda, El matrimoni Arnolfini de Van Eyck, un retrat de Dalí, La dona de la ratlla verda de Matisse o un mural de Bansky, amb imaginació i bon humor, no hi ha repte, ni confinament, que se'ns resisteixi.

tracking