Diari Més

Estat d'alarma

El govern espanyol insisteix que «no s'està desescalant» el confinament dictat per l'estat d'alarma

El ministeri de Sanitat apunta que quan comenci el desconfinament una «peça clau» serà l'atenció primària

Pla mitjà lateral del president del govern espanyol, Pedro Sánchez durant la seva intervenció al ple del Congrés de debat de la segona pròrroga de l'estat d'alarma

Sánchez congrésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«No estem en cap procés de desescalada del confinament», ha advertit la secretària general de Transports, María José Rallo, durant la roda de premsa diària dels tècnics del govern espanyol. Ha insistit que l'estat d'alarma «continua en les mateixes condicions de limitació del dret a la mobilitat que teníem abans d'aquestes dues setmanes». Per la seva banda, María José Sierra, del Ministeri de Sanitat, ha indicat que l'atenció primària és «fonamental» durant la pandèmia i ha dit que «a partir d'ara, quan comenci la desescalada, serà clau el diagnòstic precoç, i això es fa a l'atenció primària». Rallo també ha dit que el repartiment de mascaretes que a Catalunya s'iniciarà dimarts el coordina el ministeri d'Interior amb Protecció Civil.ç

Sierra ha explicat que pel que fa als pacients asimptomàtics «a Espanya no hi ha estudis reglats, però sí que s'ha anat observant que hi ha persones que s'infecten però que no mostren símptomes». En aquest sentit ha apuntat que segons els estudis aquests pacients són el 5% o el 10% però que «no són xifres elevades».

La doctora també ha confirmat que, entre d'altres, s'estan utilitzant fàrmacs contra la malària per combatre el coronavirus. «S'estan fent estudis sobre el paper d'aquests fàrmacs», ha indicat.

El cap de l'Estat Major de la Defensa, Miguel Villarroya, ha informat que Espanya ha replegat de forma temporal alguns efectius a Afganistan, Iraq o Mali després d'haver-se interromput les missions d'entrenament a les forces locals. Ha indicat que el motiu «no és perquè hi hagi hagut casos de coronavirus».

Recuperació dels serveis de transport

A la roda de premsa els tècnics del govern espanyol també han explicat que, en acabar el permís retribuït recuperable, es recuperaran els nivells de servei de transport públic fixats des del 23 de març. Així, el servei serà el mateix que la segona setmana de confinament, quan ja es va fer una reducció notable de la freqüència.

Es reforçaran els serveis en hora punta perquè es garanteixi el compliment de les ràtios recomanades de distanciament entre passatgers.

En el cas dels serveis de mitja distància convencional, es mantindrà la mateixa oferta que actualment per donar resposta a la «mínima» demana de transport existent.

Malgrat l'ampliació del servei, els tècnics han recordat que segueixen en vigor totes les restriccions a la mobilitat derivades de la declaració de l'estat d'alarma.

tracking