Diari Més

Política

Torra replica a Albiach que l'Estat té «altres eines» per minimitzar els efectes de la crisi a més dels acordats a la UE

També insta els comuns a «emprendre mesures» perquè el govern PSOE-Unides Podem «pagui els endarreriments» al Govern

Pla mitjà del president del Govern, Quim Torra, en la reunió telemàtica amb els grups parlamentaris per analitzar l'evolució del coronavirus a Catalunya.

Torra diu que el tancament de fronteres d'Espanya arriba «tard»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Quim Torra, ha respost la carta de la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que li demanava que es posicionés sobre el debat europeu per fer front a la crisi pel coroanvirus, i li ha recordat que l'Estat espanyol té «altres eines» per a «minimitzar-ne els efectes». Torra diu que espera que Europa «aprovi més i millors mecanismes i programes de transferències als estats» –i creu que una bona via podria ser els «coronabons»-, però considera que el govern espanyol també pot suspendre la regla de despesa, traslladar els objectius de dèficit de les comunitats autònomes per al 2020 i 2021 o dotar-les dels mecanismes de finançament que requereixen i eliminant les limitacions als municipis per a la utilització dels superàvit.«Encara no ens consta que l'Estat hagi fet ús d'aquest marge que ara mateix Europa ja li permet», ha escrit Torra.

A la mateixa carta, signada divendres, el president de la Generalitat també fa notar a Albiach que el Govern «compta amb recursos escassos per estimular l'economia catalana, així com per dispensar els serveis públics amb la qualitat i quantitat que correspondria». Per això insta els comuns a «emprendre mesures» perquè el govern de PSOE i Unides Podem «pagui els endarreriments a la Generalitat, la part que li correspon d’acord amb la Llei de la dependència i no redueixi un 55% els fons per a polítiques actives d’ocupació, entre d’altres».

El cap de l'executiu afegeix que aquests recursos ajudarien els ciutadans i reforçarien el sistema sanitari «mentre no arribi una vacuna efectiva i per reconstruir el teixit econòmic i social sense deixar ningú enrere». També trasllada a la presidenta dels comuns al Parlament la seva «preocupació» perquè el govern espanyol, «empès pel compartit desig d'una ràpida normalització», «s'afanyi a un aixecament precipitat d'un confinament que pugui derivar en un aprofundiment d'aquesta crisi sanitària, econòmica i social».

tracking