Diari Més

Què poden fer les matemàtiques per la pandèmia de la Covid-19?

El Govern sempre ha sostingut que les decisions en aquesta crisi de la Covid-19 les ha pres basant-se en criteris científics.

els models matemàtics serveixen per a conèixer l'efecte en el desenvolupament de l'epidèmia

Què poden fer les matemàtiques per la pandèmia de la Covid-19?Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les simulacions poden predir anticipadament el nombre de contagis a Espanya, tant a nivell estatal com autonòmic i local; pronosticar el número de morts -hi ha models que parlen de gairebé 22.000 a la fi d'abril-, el nombre d'ingressos hospitalaris o les altes, i contribuir a conèixer l'efecte de les mesures de confinament.

Això és precisament el que s'ha proposat Acció Matemàtica contra elCoronavirus, una iniciativa del Comitè Espanyol de Matemàtica en la qual col·laboren més de 200 grups o investigadors de manera individual del camp de les matemàtiques i l'estadística.

L'objectiu, facilitar a les autoritats, i de fet ja l'estan fent, informació del comportament a curt i mitjà termini de variables de gran interès per a comprendre l'expansió delSARS-*CoV2, que podria servir per a la presa de decisions, explica a Efe AlfonsoGordaliza, coordinador d'aquesta iniciativa i investigador en l'Institut de Matemàtiques de la Universitat de Valladolid.

Per a això, des del Comitè, que aglutina a totes les societats científiques espanyoles de l'àmbit de les matemàtiques, centres de recerca i facultats, s'ha fet una crida als investigadors d'aquesta branca perquè posin a la disposició d'Acció Matemàtica contra elCoronavirusles seves prediccions sobre la pandèmia.

«El seguiment està sent massiu i hem rebut propostes i oferiments de col·laboració de més de 200 grups o científics», afirmaGordaliza, qui apunta que, encara que el Govern ja té als seus assessors en modelització, l'objectiu és «enriquir» la seva informació amb les dades que des d'aquesta iniciativa s'ofereixin.

I és que, a més de modelar matemàticament l'evolució i propagació de l'epidèmia a nivell de casos confirmats, hospitalitzats i en UCI, les matemàtiques i l'estadística poden donar informació sobre la proporció poblacional de portadors del virus o d'individus amb presència d'anticossos, a partir de mostrejos convenientment conduïts.

En aquest assumpte, també estem fent arribar els nostres suggeriments a les autoritats, afegeix aquest expert.

A més, els models matemàtics serveixen per a conèixer l'efecte en el desenvolupament de l'epidèmia dels canvis en les mesures de confinament i de distanciament social i altres polítiques.

Però no sols. Les matemàtiques poden així mateix predir l'evolució de cada pacient a partir d'informació rellevant que es conegui del mateix amb l'objectiu d'anticipar-se a la necessitat d'hospitalitzar-lo o ingressar-lo en l'UCI, i poden ajudar a optimitzar el repartiment de béns com a màscares, vestits o test diagnòstics.

Es tracta d'obtenir dades per a dibuixar l'evolució de la crisi i facilitar així les respostes: les matemàtiques i l'estadística proporcionen informació i «la informació és l'element més valuós del que una societat democràtica es pot dotar per a lluitar contra una pandèmia com aquesta», relata a Efe per la seva part Víctor de Bon, de l'empresaInverence.

Aquesta està centrada en models predictius i també forma part d'Acció Matemàtica contra elCoronavirus.

Els models matemàtics i estadístics són molt diversos i utilitzen diferents resultats i principis de les matemàtiques i l'estadística; existeixen -agrega Bon- enfocaments de tota mena.

Un d'ells, i en el qual està centratInverence, és el probabilista, que tracta d'una forma dinàmica la informació disponible i s'adapta cada vegada que apareixen noves dades.

La diversitat de models -en aquesta crisi s'han publicat varis- fa que els resultats puguin ser diferents i a vegades dispars, la qual cosa no és negatiu: el modelatge matemàtic de dades és una activitat científica on la crítica és essencial, apunta Bon, d'aquí en part aquesta iniciativa del Comitè.

Per exemple, enInverencehan provat dotzenes de models i s'han quedat amb el que ofereix millor resposta, però fins i tot a vegades es barregen els resultats de diversos models amb l'objectiu de millorar les dades; és el que es denomina combinació de previsions, explica Bon, per a qui en tot cas el principal problema dels modeladors és distingir senyal i soroll.

«En una situació tan sorollosa com la que estem vivint, on fins a les dades basi poden contenir un important component d'error, aquesta distinció entre senyal i soroll és més difícil que mai i tots els equips tindrem errors importants», admet Bon.

I és que, recorda aquest expert, el propi Ministeri de Sanitat avisa que les dades dels casos confirmats de morts i altes es comptabilitzen a vegades en dies posteriors al dia en què ocorren.

I què diuen els models d'Espanya? Segons càlculs deInverence, d'aquí a la fi d'abril les morts a Espanya estaran lleugerament per sota de les 22.000 i s'arribarà als 190.000 contagiats.

tracking