Diari Més

Societat

Les celebracions de la Pasqua es reinventen pel coronavirus

Es multipliquen les retransmissions religioses i apareixen iniciatives per «fer comunitat» des de la pantalla

Un mòbil mostra un missatge d'Instagram que convida a pregar durant la setmana santa

Les celebracions de la Pasqua es reinventen pel coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament pel coronavirus ha obligat a reinventar a correcuita les celebracions religioses de la Setmana Santa i la Pasqua amb què els cristians reviuen cada any la passió, mort i resurrecció de Jesús de Natzaret. S'han multiplicat les retransmissions en directe de celebracions en temples que en motiu del covid-19 estan buits on els fidels participen amb comentaris pietosos i llançant cors. Però també han aparegut iniciatives per a «fer comunitat» des de les pantalles. Per exemple aquest dissabte un centenar de joves de Girona participaran per Instagram en la celebració de la Pasqua de Salt amb cançons que han gravat i els claretians es trobaran per Zoom per mostrar els dibuixos i vídeos que han rebut desitjant bona pasqua des de Vic.
Per participar a l'Instagram de Salt els joves s'han inscrit en un formulari indicant si volen llegir, cantar o tocar algun instrument per poder-ho mostrar durant la celebració. Al capdavant de la iniciativa hi ha el mossèn Jordi Callejón, que explica que la part positiva és que s'han apuntat joves d'altres parròquies que no hi havien anat mai, però diu que després del confinament no ho vol tornar a fer perquè prefereix que els joves vagin a l'església.

De la mateixa opinió és Xavier Gual, que lidera una iniciativa similar dels maristes. Aquest any celebraven el 45 aniversari de la Pasqua Jove al Monestir de les Avellanes. Envien activitats als joves per reflexionar sobre la vida de Jesús en un grup de Whatsapp i n'han hagut d'obrir un altre en arribar al límit de 256 persones del primer. Des de casa de Gual i amb l'ajuda de veïns músics, cantaran i faran comentaris en català, castellà i anglès mentre els joves pregaran i participaran en l'emissió llançant cors i escrivint comentaris.

Instagram també ha estat el canal escollit pels joves jesuïtes que enguany no han pogut anar al Col·legi Claver de Raimat on havien de celebrar la Pasqua Jove. En aquest cas publiquen cada dia un vídeo per ajudar a la pregària personal i a la tarda fan petits grups on comenten els missatges telemàticament. Després també animen a seguir la celebració del dissabte al vespre pel seu canal de Youtube.

Els claretians fan la «pasqua familiar» per la plataforma de videoconferencies Zoom, amb sol·licitud prèvia per rebre el codi d'accés. Han demanat dibuixos i fotos amb un «missatge pasqual» i vídeos de pocs segons «desitjant bona pasqua des de cada poble o ciutat» que mostraran en la «Trobada Pasqual» del diumenge des de Vic.

Es multipliquen les retransmissions

L'oferta per seguir les celebracions religioses de la Setmana Santa i la Pasqua s'ha multiplicat en relació amb l'any passat. La celebració catòlica del dissabte al vespre i del diumenge s'emetrà des de desenes d'esglésies de Catalunya.

La que ja fa temps que s'emet és la de l'Abadia de Montserrat, que es podrà veure per TV3, la televisió de Montserrat o La Xarxa. Per la seva banda 8TV i Ràdio Estel retransmetran la de la Catedral de Barcelona.

Però són molts els pobles que han decidit fer el pas a les xarxes i emeten les misses en vídeo principalment per Youtube, tot i que alguns també ho fan per Zoom. A part de les catedrals dels bisbats catalans, altres esglésies també s'hi han llançat.

És el cas del Monestir de Sant Joan de les Abadesses, de les parròquies de Cassà de la Selva i Llagostera, els salesians de Mataró, Santa Maria d'Igualada, Santa Maria de Montblanc, Sant Josep de Manresa, Santa Maria de Ripoll o Sant Jaume de Riudoms, entre d'altres.

tracking