Diari Més

Cultura

Distreu-te en català

El Departament de Cultura fa un recull de recursos per cantar, jugar amb les paraules, llegir o escoltar contes des de casa

Imatge de

Distreu-te en català

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística (DGPL), ha incorporat a la pàgina «Fes créixer la llengua des de casa» un apartat amb recursos per al lleure en llengua catalana per poder jugar, cantar, veure pel·lícules i compartir temps amb qui es vulgui. Aquestes propostes estan especialment pensades per al confinament i en el que queda de Setmana Santa a casa, i s’aniran ampliant progressivament.

L’apartat «Distreu-te en català!» inclou «Agafaelmicro.cat», un repertori de 20 videoclips de cançons en català molt conegudes per poder cantar des de casa com si fóssim en un karaoke. També en clau musical, hi ha l’accés al portal Viasona, que indexa tots els grups i artistes que han cantant en català des de 1960 i que actualment té gairebé 5.000 grups i més de 89.000 cançons. Des de finals de 2018 s’hi poden trobar els principals himnes esportius en català en un projecte que té el suport de Política Lingüística. A més, es posa a l’abast l’accés al Trobasons que aplega la música en occità.

Com a opcions d’oci per a la família, «Distreu-te en català!» proposa El planeta dels contes de la Fundació La Roda d'Accions Culturals i del Lleure, que reuneix contes en català en format audiovisual, històries senzilles de 3 a 5 minuts, adreçades a infants més petits de 5 anys. Aquest web també té el suport de la DGPL.

Per jugar, individualment o en família, podeu triar entre més de 90 jocs del Cercaapps, el cercador d’apps en català, o si s’opta per jugar a l'Scrabble, servir-se del Leximots, que ens dirà si la paraula que volem formar s’accepta o no. És el validador oficial de la Federació Internacional de Scrabble en Català i Scrabble Escolar i tant el web com l’app tenen el suport de Política Lingüística.

Si opteu pel cinema, podeu recuperar els tràilers i espots de les pel·lícules en català al canal Youtube de Política Lingüística o veure les sèries, documentals i films al catàleg de cinema en català, FilminCAT. Una bona part dels àudios i subtítols d’aquesta aquesta plataforma s’han fet amb suport de la DGPL. I si sou seguidors de sèries en català que ha emès TV3, us resultarà engrescador participar en el #GuióChallenge: heu d’interpretar un guió d'una escena mítica de l'univers de les sèries de la Televisió catalana. El primer repte, una escena de «Poble Nou».

Finalment, per estar informats teniu més de 60 capçaleres a l’iQuiosc, la plataforma de subscripció de premsa i revistes digitals en català. També podeu accedir a l’oferta de llibres traduïts al català amb el suport de Política Lingüística.

Tràilers i espots de cinema en català

tracking