Diari Més

Feina

Com protegir-se per a anar a treballar demà?

Higiene estricta i distància de seguretat són els eixos fonamentals de la guia de bones pràctiques

Un home camina amb una mascareta de protecció

Com protegir-se per a anar a treballar el dilluns?Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guia que ha publicat el Govern recull mesures tant per als treballadors com per a les empreses. Aquestes són les principals recomanacions:

ELS QUE NO HAN D'ACUDIR

- La primera i més essencial mesura és que si es presenten símptomes o s'ha tingut contacte estret amb persones afectades pel virus, no s'acudeixi al centre de treball fins a confirmar que no hi ha risc, per a això s'ha de contactar amb el telèfonCOVIDde cada comunitat autònoma i consultar el decàleg d'actuació de Sanitat.

- Tampoc han d'acudir les persones més vulnerables per edat, per estar embarassades o per patir afeccions per les quals un metge estimés necessari l'aïllament. En aquest cas, es consideraria a efectes laborals una situació similar a un accident de treball per a la prestació econòmica d'incapacitat temporal.

DESPLAÇAMENT Al TREBALL

- Es recomana usar mitjans de transport que no suposin l'agrupació amb més persones.

- En cas de triar un turisme o unVTC, extremar les mesures de neteja i evitar més d'una persona per fila de seients. Amb autobús, metre o tren s'ha de guardar la distància interpersonal de dos metres i usar màscara higiènica, no mèdica.

EN EL CENTRE DE TREBALL

- L'empresa ha de planificar tasques, entrades i sortides de manera que es garanteixi en tot moment la distància de dos metres entre els treballadors.

- Evitar aglomeracions en zones comunes. La reincorporació a la normalitat d'activitats amb el risc d'aglomeració ha de produir-se en últim lloc.

- Si l'espai de treball no permet mantenir la distància interpersonal en els torns ordinaris, aquests han d'escalonar-se en la mesura que sigui possible. No és imprescindible usar la màscara durant la jornada laboral si el tipus de treball no el requereix i es manté la distància.

RECOMANACIONS A l'EMPRESA

- El personal ha d'estar informat de les recomanacions sanitàries i disposar de productes d'higiene necessaris: sabó, solucióhidroalcohólicai mocadors d'un sol ús. Tasques de neteja reforçada diàries amb productes autoritzats per Sanitat, sobretot les superfícies que es toquen més, com a poms i finestres així com aparells d'ús habitual dels treballadors.

- En cada canvi de torn és necessari netejar l'àrea de treball. Comptar amb aprovisionament suficient de material de protecció, especialment guants i màscares. Minimitzar el risc a persones sensibles: majors de 65, embarassades i malalts cardiovasculars, diabètics, pulmonars crònics, de càncer i immunodepressió.

- Facilitar el teletreball i reunions per videoconferència. Ventilació periòdica de les instal·lacions almenys de manera diària i per espai de cinc minuts. Reforçar la neteja dels filtres d'aire i ventilació dels sistemes de climatització. Dotar de correcta protecció als treballadors de neteja: màscares, guants d'un sol ús i detergents habituals.

RECOMANACIONS ALS TREBALLADORS

- Evitar salutacions pròximes i l'ús compartit d'equips. Si és necessari compartir-los, desinfectar-los abans d'usar-los si és possible i si no ho és, rentar-se les mans immediatament després del seu ús. No tocar-se ulls, nas i boca i rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó durant almenys 40 segons o amb una solucióhidroalcohólica. Sobretot, rentar-se després de tossir, esternudar o tocar superfícies potencialment contaminades.

- En cas de tossir o esternudar, cobrir nas i boca amb la part interna del colze o un mocador d'un sol ús i tirar aquest a una paperera amb tancament.

- El personal de neteja ha de realitzar una completa higiene de mans en finalitzar el seu treball d'almenys 60-90 segons i els seus uniformes han de ser embutxacats, tancats i enviats al seu punt de neteja habitual i rentades a una temperatura d'entre 60 i 90 graus.

ESTABLIMENTS DE CARA AL PÚBLIC

- L'aforament màxim ha de permetre complir la distància de seguretat.

- Mecanismes de control d'accés, quan sigui possible. L'empresa ha de facilitar equips de protecció individual quan els riscos no poden evitar-se o limitar-se de manera col·lectiva. Aquests equips han de ser adequats a les activitats i treballs a realitzar.

GESTIÓ DE RESIDUS

- Es farà de la manera habitual respectant els protocols de separació de residus. Màscares i guants han de dipositar-se en la fracció «resta».

- Els mocadors d'un sol ús es tiraran preferentment en papereres amb tapa i pedal. Si un treballador presenta símptomes, aïllar el contenidor on hagi dipositat els seus residus; extreure la bossa, col·locar-la en una altra i dipositar-la en el contenidor «resta».

VOLTA A CASA

- En tornar als seus domicilis, els treballadors hauran de cuidar les distàncies i mesures d'higiene en la llar, màximament si conviuen amb persones de grups de risc.

tracking