Diari Més

Societat

Com mantenir el pensament positiu durant el confinament

La psicòloga i autora del llibre 'Secretos de tu cerebro', Gemma Sala, explica quins processos passen pel nostre cervell i ofereix deu consells per a sentir-nos millor

Els psicòlegs recomannen prendre consciència de les nostres emocions.

Com mantenir el pensament positiu durant el confinamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estem acabant la quarta setmana de confinament i segurament la majoria de nosaltres hem viscut moments de tota mena i hem experimentat un mar de sensacions, que van des de l'angoixa fins a l'estrés, passant per l'avorriment o la fascinació per les petites coses. La situació és tan anòmala i excepcional que és fàcil pensar que el confinament i la crisi del coronavirus generarà un abans i un després en les nostres vides i que ja no tornarem a ser els mateixos de sempre. Més enllà de ser una percepció generalitzada, psicòlegs i experts en coaching comparteixen aquest punt de vista. Gemma Sala, experta en neuropsicologia i coautora del llibre Secretos de tu cerebro (ed. Kairós), constata que la situació actual és «un repte sense precedents per a la humanitat» i assegura que d'ara endavant tocarà reinventar-nos, reflexionar quin futur volem i innovar. Per aconseguir-ho, però, primer cal que ens aturem un segon i ens permetem el luxe de conèixer millor com funciona el nostre cervell. I és que només així podrem extreure un aprenentatge positiu del confinament.

«El nostre cervell es troba en aquests moments en un estat que en neuropsicologia s'anomena d'amenaça, particularment intensa, ja que no tenim referències del passat», explica Gemma Sala. Quan es troba en aquesta mena de contextos, el cervell activa un circuit neural que fa que cooperem menys, arrisquem menys i que siguem menys creatius. En aquest sentit, la psicòloga comenta que «són temps convulsos i predominen emocions negatives com la por, el terror, la frustració, el desconcert o la tristesa». Si ens sentim així, el primer que hem de fer és «prendre consciència de les nostres emocions», recomana Sala.

De la negació a l'aprenentatge, les fases d'una crisi

Per a la coautora de Secretos de tu cerebro, és important que cada persona es permeti sentir totes les emocions que li desperta aquesta situació desconeguda que estem vivint i a partir d'aquí dugui a terme un treball diari per a revertir-ho, «posant especial atenció en aquelles coses que ens agraden, ens nodreixin o ens facin sentir útils».

Així doncs, Gemma Sala explica que, com en un procés de dol, en tota crisi s'han de passar una sèrie d'etapes: negació, por, empipament, depressió, acceptació i nous aprenentatges. I és que només si passem per totes elles serem capaços de tornar a trobar l'equilibri mental, emocional i físic. Ara bé, és més fàcil dir-ho que fer-ho.

Per això, la psicòloga anima que, quan estiguem desanimats, ens posem a fer alguna cosa nova que ens agradi, com per exemple cuinar un plat nou que ens faci il·lusió. Però no només es tracta de fer-lo, sinó de compartir-ho amb aquelles persones amb qui convivim o, si vivim sols, compartir l'experiència amb la família i els amics digitalment. Això, exposa Sala, ens activa els circuits de la recompensa física i social i contraresta el circuit de l'amenaça. «Quan ens sentim reconeguts, s'activa el mateix circuit que quan sentim plaer físic. Per això, és molta la gent que es mobilitza per ajudar als altres, perquè quan ens sentim recompensats som més creatius i ens sentim molt millor», conclou.

10 consells per a portar millor el confinament

Amb l'objectiu d'ajudar a totes aquelles persones que psicològicament no ho estan passant bé al llarg d'aquest confinament. Gemma Sala ha preparat deu consells per ajudar-nos a sentir-nos millor durant la quarantena. —No miris constantment les notícies. No cal estar informat al minut, ja que pot provocar ansietat. —Menja sa, millor si són productes no processats (fruites, verdures, peix, llegums). —Dissenya petits objectius diaris que et tinguin ocupat (millor ocupat que preocupat). —Mantingues el contacte amb la família que no tinguis a casa i amb els amics. —Dona't permís per a sentir totes les emocions que aquesta situació et provoca. —Mou-te! Encara que estiguis a casa pots fer activitats dirigides (taules de gimnàstica, ioga, meditació activa, etc.). —Aprofita el confinament per a repensar la teva vida i fer balanç. —Medita diàriament i practica una actitud positiva. —Mantingues un ritme de rutines que t'ajudi a aprofitar el temps. —Recorda que tot passa, i això també passarà.

tracking