Diari Més

Tecnologia

Apple i Google s'alien per a rastrejar els casos de coronavirus

Treballen conjuntament per usar dades de mobilitat de les persones en la lluita contra la pandèmia de COVID-19

Els dos gegants de la tecnologia treballen contra el COVID-19

Apple i Google s'alien per a rastrejar els casos de coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Apple i Google van anunciar aquest divendres una aliança sense precedents en un entorn de gran competència en la indústria tecnològica i van revelar que estan treballant conjuntament en dos projectes per a usar dades de mobilitat de les persones en la lluita contra la pandèmia deCOVID-19.

La idea és aprofitar la ubiqüitat dels sistemes operatius per a mòbils d'Apple ambiOSi Google amb Android per a recaptar i posar a la disposició de les autoritats sanitàries a tot el món dades de mobilitat i de contactes entre individus que permetin fer un millor seguiment i prediccions de les infeccions deCOVID-19.

Es tracta d'un plantejament que ja s'ha dut a terme en països asiàtics com la Xina i Corea del Sud i que planteja seriosos dubtes sobre la privacitat de la informació dels usuaris, alguna cosa que Apple i Google diuen haver estat capaços de mitigar mitjançant l'ús deBluetooth(una tecnologia menys invasiva que, per exemple, la geolocalització) i el caràcter «voluntari» dels programes.

L'aliança entre els propietaris dels dos sistemes operatius per a mòbils més presents en el món tindrà dues potes: d'una banda, totes dues companyies trauran al maig una sèrie d'interfícies de programació d'aplicacions (API)compatibles tant amb Android com ambiOS.

LesAPIsón el marc dins del qual operen els sistemes informàtics, i històricament les d'Android iiOSno han estat compatibles entre elles, la qual cosa, de facto, dificultava molt i fins i tot arribava a impedir en alguns casos la correcta comunicació entre tots dos sistemes.

Les novesAPIque sortiran al maig, no obstant això, permetran una comunicació fluida entre Android iiOSamb la idea que les aplicacions oficials que creïn les diferents autoritats sanitàries puguin descarregar-se tant eniOScom en Android i la informació que recaptin pugui ser agregada sense importar quin és el llenguatge informàtic de cada aparell.

D'altra banda, Apple i Google crearan «en els pròxims mesos» una plataforma que permeti el seguiment de les interaccions entre individus mitjançant l'ús de tecnologiaBluetooth-present en la gran majoria de telèfons mòbils- i que hauria de constituir una solució més «robusta» que l'aconseguida amb lesAPI.

Així, per exemple, si una persona entra en contacte amb una altra que ha donat positiu o que després de la interacció dóna positiu percoronavirus, podrà rebre un avís en el seu telèfon i sotmetre's a una quarantena per a determinar si es va produir infecció.

Totes dues signatures van assegurar que aquesta recol·lecció de dades es produirà de manera voluntària, ja que serà l'usuari qui haurà de triar la seva participació en el projecte, i que «la privacitat, la transparència i el consentiment són de la major importància en aquest esforç» contra elCOVID-19.

Les companyies tecnològiques també es van comprometre a publicar obertament «informació sobre el treball» que estiguin duent a terme perquè tercers puguin fiscalitzar-lo.

El d'aquest divendres és un anunci nou pel que suposa que dues empreses que han mantingut una feroç competència entre si que precisament s'ha reflectit històricament a forçar les incompatibilitats entre els seus productes passin ara a col·laborar i virin cap al sentit contrari.

A més, un altre aspecte en el qual s'ha centrat durant anys la rivalitat entre Apple i Google ha estat la gestió de la privacitat de les dades dels usuaris, un aspecte que Apple sempre s'ha esforçat a cuidar molt i fer-ho notar en les seves comunicacions públiques, i que ha usat com a arma llancívola contra altres grans empreses, especialment Facebook i Google.

tracking