Diari Més

Un sindicat d'infermeria acusa el govern central davant l'OMS de «pèssima gestió» de la Covid-19

SATSE avisa que s'han «rebaixat gradualment» les mesures de prevenció laborals

Personal sanitari a les portes d'un hospital, a Madrid.

Un sindicat d'infermeria acusa el govern central davant l'OMS de «pèssima gestió» de la Covid-19Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat d'infermeria SATSE ha fet arribar un informe a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) en què alerta que les autoritat competents espanyoles han «rebaixat gradualment» les mesures de prevencions de riscos laborals «sense suport de cap evidència científica», i que ho han fet «per ocultar la seva tardana i presumptament negligent actuació a l'hora de posar a la disposició dels professionals els equips de protecció necessaris per fer front de manera segura a la covid-19». En l'informe el sindicat denuncia que les autoritats sanitàries han fet una «pèssima gestió» de la crisi i veuen això «determinant» perquè Espanya sigui «el país del món amb més professionals sanitaris contagiats, dels quals catorze han mort».
En un informe de 40 pàgines, el sindicat d'infermeria assegura que el «ràpid avenç» del virus a l'Estat s'ha produït principalment «per la incompetent actuació del govern espanyol en ignorar contínuament les crides fetes per l'OMS».

Pel que fa als equips de protecció, SATSE considera que el govern espanyol «no ha fet cas, fins a cinc ocasions, a les recomanacions efectuades per l'OMS», i ha optat per «rebaixar progressivament les exigències de les mesures protectores en els protocols establerts» pel Ministeri de Sanitat. Segons el sindicat, s'ha intentat així «pal·liar la manca de provisionament generalitzat d'equips amb la que es troben els professionals sanitaris».

Així, consideren que el fet que el 15% de sanitaris estiguin contagiats està relaciona amb la manca d'equips de protecció individual, i que el govern espanyol no va començar a fer gestions per intentar aconseguir el material fins a finals de març, «diverses setmanes després dels primers avisos de l'OMS».

El sindicat també posa de manifest que la manca de material de protecció ha portat a professionals a atendre pacients «en condicions totalment inadequades i mancades de seguretat», com ara amb «bates fetes amb bosses d'escombraries i de paper, o ulleres d'esquí».

SATSE demana a l'OMS que «faci tot el que estigui en l'àmbit de la seva responsabilitat perquè es doti de manera adequada als professionals».

tracking