Diari Més

Internet

Estafadors en el teu mòbil: ni Netflix regala tres mesos ni Mercadora et descompta 500 euros

Proliferen els missatges amb falsos reclams comercials que volen aconseguir la nostra informació personal

Cal descomfiar dels missatges que ens acaben reclamant dades personals.

Estafadors en el teu mòbil: ni Netflix regala tres mesos ni Mercadora et descompta 500 eurosPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre països sencers es paralitzen, l'economia es congela i les targetes de crèdit es queden en les carteres, hi ha un tipus de professional que està intentat treure rèdit de la crisi del coronavirus i només necessita arribar fins al teu mòbil: els ciberestafadors.

Obtenir números de comptes bancaris i robar dades personals són els seus objectius, i aquests les seves principals estafes:

Netflix no ofereix 3 mesos gratis

Un missatge de WhatsApp assegura que la plataforma de continguts Netflix ofereix 3 mesos gratis a causa de la COVID-19.

Això és el que està arribant als mòbils: «Hola, a causa de l'actual crisi de la malaltia COVID19, Netflix i WhatsApp (by Facebook) han decidit ajudar els usuaris de tot el món a superar una mica l'avorriment de no sortir i gaudir de la vida al màxim».

A continuació, es convidava al receptor del missatge a «obtenir 3 mesos complets gratis de Netflix sense condicions» si punxava en un enllaç del text.

La Policia Nacional ha desmentit el missatge a través de Twitter i ha demanat als ciutadans que no comparteixin informació que no estigui verificada ni punxin en enllaços sospitosos.

Mercadona no fa descomptes de 500 euros

Durant la quarantena n'han sorgit en relació als supermercats. El més recent es tracta d'un missatge de WhatsApp en el qual es difon un enllaç amb el qual pots obtenir un val de descompte de 500€ a Mercadona.

Amb l'esquer «supermercats Mercadona ha anunciat que regalarà cupons de 500€ gratis durant l'estat d'emergència», s'intenta redirigir als usuaris a una pàgina web que no té res a veure amb el lloc web del supermercat.

En entrar, és necessari respondre una sèrie de preguntes i compartir el descompte a vint contactes o cinc grups.

És un atac de 'phishing', ja que Mercadona no organitza «cap mena de promoció ni sorteig» i continuen treballant a «evitar aquest tipus de fraus», expliquen fonts de l'empresa de distribució.

«S'està utilitzant el nostre nom i imatge sense la nostra autorització, per la qual cosa recomanem que no es comparteixin dades personals ni bancàries», han afegit.

Respecte a aquesta mena de pràctica, el Director Adjunt Operatiu (DAO) de la Policia Nacional, José Ángel González, ha advertit del perill de donar accés als ciberdelincuents, ja que «tindran en el seu poder les nostres credencials d'accés i, a més, podran fer ús de la targeta bancària associada al nostre compte».

No es regalen 100 GB d'internet

Un altra de les estafes diu regalar 100 gigues d'internet durant 60 dies per motiu de la quarantena en «qualsevol xarxa mòbil». De nou, a canvi només és necessari petit gest: punxar en un enllaç en el missatge que ha arribat per WhatsApp.

L'estafat arriba així a una pàgina on et demanen les teves dades personals i compartir-ho amb 12 contactes. amb el produint-se un robatori d'informació del DNI i de dades bancàries, com en el cas de Mercadona.

«Així roben la teva informació (DNI, dades bancàries…) per a realitzar compres i s'expandeix la #estafa», ha advertit la Guàrdia Civil.

Houseparty no ha estat hackejada

En altres casos, el robatori d'informació no ha estat el delicte real, sinó una acusació falsa. La víctima d'aquest missatge fictici ha estat la xarxa social Houseparty, que s'ha popularitzat molt durant el confinament a Espanya.

Durant dies va circular la captura de pantalla d'un tuit de la Policia Nacional que acusava a HouseParty de robar informació personal i contrasenyes als seus usuaris.

Diversos usuaris de Twitter, a més, van apuntar a hackers russos com a autors d'aquest suposat delicte.

La Policia Nacional ha desmentit el pirateig i demana la cooperació de la població per a no compartir informació que no estigui comprovada.

Houseparty, per part seva, ha respost a aquest atac a la seva reputació oferint una recompensa d'un milió de dòlars per a qui trobi al propagador d'aquest avís fals.

«Tots els comptes de HouseParty estan fora de perill, el servei és segur, mai ha estat en perill i no recopila contrasenyes d'altres llocs«.

tracking