Diari Més

Economia

L'OMC preveu una caiguda de fins al 32% del comerç i de fins al 8,8% del PIB mundial pel coronavirus

L'organització calcula un enfonsament en el comerç mundial més pronunciat que durant la crisi del 2008

El passeig marítim de Cambrils, ahir, en el darrer dia de les vacances de Setmana Santa.

El comerç, satisfet per l'onada de visitants a la Costa DauradaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització Mundial del Comerç (OMC) preveu una caiguda de fins al 32% del comerç i del 8,8% del PIB mundial aquest any a causa de les pertorbacions en l'activitat econòmica causades per la pandèmia de coronavirus. Aquest és l'escenari més pessimista que preveu l'organització, que en un informe publicat aquest dimecres calcula que el comerç mundial caurà entre el 13% i el 32% el 2020 i que el PIB mundial ho farà entre el 2,5% i el 8,8%. La caiguda del comerç mundial a causa del coronavirus serà, segons l'OMC, encara més pronunciada que la que es va registrar durant la crisi financera del 2008.
Segons l'informe de l'OMC, l'Amèrica Central i del Sud és la regió on més caurà el PIB a causa de la pandèmia, un 11% en el millor dels casos i un 4,3% en el pitjor dels casos. Europa és la segona gran damnificada. En el pitjor dels escenaris, el PIB europeu caurà un 10,8%, mentre que en millor dels escenaris ho farà en un 3,5%.

A Europa la segueix l'Amèrica del Nord, amb una caiguda del 9% del PIB en el millor dels escenaris i d'un 3,3% en el pitjor dels escenaris. L'Àsia és la quarta regió més afectada, amb una caiguda del 7,1% del PIB en el millor dels casos i del 0,7% en el pitjor dels casos.

A més, l'organització avisa que l'impacte de la pandèmia en el comerç mundial podria ser encara més negatiu perquè en l'informe no s'inclou el comerç de serveis, que és un dels més castigats per les mesures impulsades per contenir el virus.

Malgrat l'empitjorament de l'economia mundial el 2020 a causa del coronavirus, l'OMC preveu un creixement del PIB del 5,9% el 2021 en el pitjor dels casos i del 7,4% en el millor dels casos. Amb tot, l'organització alerta que la recuperació per al 2021 és encara «incerta» i dependrà en gran mesura de la durada del brot i l'eficàcia de les respostes en matèria política.

tracking