Diari Més

Contreure COVID-19 en el treball és accident laboral amb caràcter general

Les empreses que no cuidin les mesures de portecció podrien haver d'abonar recàrrecs per indemnitzacions

Una professional sanitària corda a una companya una bata abans d'atendre un pacient amb covid-19, en un dels blocs quirúrgics de l'Hospital Clínic de Barcelona habilitat com a UCI en la pandèmia de coronavirus.

Catalunya arriba a les 2.908 morts per coronavirus amb 148 noves defuncions les últimes 24 horesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El contagi de coronavirus en el lloc de treball és considerat accident laboral amb caràcter general, la qual cosa implica que els treballadors afectats estaran més protegits i les empreses que no cuidin les mesures de protecció podrien haver d'abonar recàrrecs, indemnitzacions per defunció o afrontar responsabilitats civils o penals.

El reial decret de mesures d'ocupació agrària que publica aquest dimecres elBoletínOficial del Estado(BOE), detalla que, en el cas de poder provar que s'ha contret el coronavirus en el treball, la baixa laboral és qualificada «com a accident de treball».

Des del Ministeri de Seguretat Social han explicat a Efe que les mútues d'accidents de treball ja estan aplicant la consideració d'accident laboral a la infecció per coronavirus en el lloc de treball sobre la base del criteri 4/2020 de la Direcció General d'Ordenació del dia 12 de març.

D'aquesta forma es va modificar el reial decret aprovat el 10 de març que, amb caràcter excepcional, considerava «situació assimilada a accident de treball, exclusivament per a la prestació econòmica» d'incapacitat temporal, aquells períodes d'aïllament o contagi de les persones treballadores provocats pel virus COVID-19.

En considerar situació assimilada a la d'accident de treball es millorava la prestació dels treballadors de baixa per coronavirus o en quarantena, ja que la cobrava des del primer dia i per un major percentatge del seu salari, en tant que les empreses deixaven d'abonar capdia ja quepassava a fer-ho la Seguretat Social.

La modificació aprovada implica que les empreses els treballadors de les quals es contagiïn hauran de fer-se càrrec dels recàrrecs en les prestacions, les indemnitzacions per defunció o, si es donés el cas, les responsabilitats civils o penals.

La Llei General de la Seguretat Social estableix que totes les prestacions econòmiques que tinguin la seva causa en accident de treball o malaltia professional s'augmentaran, segons la gravetat de la falta, d'un 30% a un 50%.

Aquest increment es produirà sempre que la lesió es produeixi per equips de treball o en instal·lacions que manquin dels mitjans de protecció reglamentaris, els tinguin inutilitzats o en males condicions.

També quan no s'hagin observat les mesures de seguretat i salut en el treball i el pagament del recàrrec recaurà directament sobre l'empresari, una actuació que pot comportar fins i tot responsabilitats penals.

El reial decret aprovat avui inclou també, dins dels treballadors que poden percebre una prestació per incapacitat temporal per accident laboral, a aquells (inclosos autònoms) que treballen fora del seu municipi en activitats que no han tancat però que tenen prohibit desplaçar-se fora d'aquest.

D'altra banda, la norma aprovada flexibilitza els requisits per a tramitar la sol·licitud de la prestació per desocupació, davant el tancament de les oficines delSEPE, de manera que basti amb emplenar un formulari de «presol·licitudindividual».

A més i, mancant cap altre tipus de documentació, es permetrà acreditar la situació per a poder percebre la prestació aportant una «declaració responsable», si bé elSEPErevisarà a posteriorment els tràmits i procedirà, en cas de frau, a reclamar les quantitats indegudament percebudes.

El reial decret modifica també l'aprovat respecte a la prestació per cessament d'activitat per coronavirus, incloent-hi entre els col·lectius que poden beneficiar-se de la mateixa als treballadors del sistema especial per compte d'altri agrari (que no estava inclòs) que redueixin la seva activitat encara que no cessin.

Així mateix, podran beneficiar-se del mateix aquells autònoms dedicats a activitats cinematogràfiques, so, vídeo, televisió i artistes, que vegin minvat el seu treball encara que continuïn.

Afegeix que no serà necessari donar-se de baixa en règim especial per a cobrar la prestació per cessament d'activitat i que serà compatible amb qualsevol altra de la Seguretat Social (excepte ajudes per paralització de flota pesquera), ja que fins ara era incompatible amb cap altra.

tracking