Diari Més

Sanitat

Catalunya ha tancat 46 centres d'atenció primària des de l'inici de l'epidèmia

Professionals sanitaris ho consideren un error en la contenció del coronavirus

Imatge del CAP de Sant Jaume d'Enveja.

Tanquen els CAP de Sant Jaume d'Enveja i el PerellóGoogleMaps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut Català de la Salut, dependent del departament de Salut, ha tancat 46 centres d'atenció primària i 462 consultoris locals a tota Catalunya des de l'inici de la pandèmia del coronavirus, la qual cosa representa un 15% i un 75% del total, respectivament.

Aquestes dades han estat facilitats pel departament de Salut, que ha assegurat que aquest tancament d'equipaments «no vol dir que aquests no prestin assistència a la seva població de referència».

«Encara que no estiguin oberts al públic, continuen fent tasques assistencials, com visites per telèfon, eConsulta, seguiments de crònics, embarassades, vacunacions de nens fins als 15 mesos, visites domiciliàries i a residències d'ancians», han assegurat les mateixes fonts.

Segons Salut, aquests tancaments de centres d'atenció primària han suposat la creació de «nous circuits» per a atendre les necessitats assistencials actuals.

Així, s'han concentrat punts d'atenció primària i s'ha donat prioritat a l'atenció més urgent, amb l'objectiu de «protegir pacients i professionals i mantenir atencions que no poden esperar».

Aquesta política ha estat criticada pel president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Antoni Sisó, que ha considerat que el tancament dels centres d'atenció primària «no ha estat bona idea».

Al seu judici, l'atenció primària detecta una gran part dels pacients lleus de COVID-19, molts dels quals no empitjoren i eviten arribar als hospitals, a més d'ocupar-se ara de les residències d'ancians més pròximes a aquests centres.

Professionals sanitaris dels centres d'atenció primària de la Catalunya central, especialment de la zona d'Osona (Barcelona), també han expressat el seu desacord amb la mesura del tancament i l'han denunciat als periodistes en considerar-la inadequada en la contenció del coronavirus.

Per part seva, l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) ha considerat que «és un greu error tancar centres d'atenció primària i moure als seus professionals a un hospital de campanya o hospital hotel, desplaçant l'especialitat i el coneixement de la comunitat a un altre àmbit que, segur, no ajudarà les persones més vulnerables a mantenir ni recuperar l'estat de salut».

Des de l'atenció primària «ens oferim a donar suport als hospitals de campanya, però sense tancar els centres de salut», ha afegit l'associació, que considera que els dos àmbits d'atenció «són complementaris, però que de cap manera un pot substituir a l'altre».

També reclamen que s'escolti als professionals «de primera línia», per a crear conjuntament les estratègies per a fer front a aquesta pandèmia.

tracking