Diari Més

«El 20% de les parelles trencaran la relació després de la quarantena»

El vicepresident de la Societat Catalana de Sexologia assenyala que el temor a contagiar o ser contagiats farà que les persones estiguin més distants

En un futur immediat s'evitarà el sexe amb desconeguts.

«El 20% de les parelles trencaran la relació després de la quarantena»Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament i la pandèmia de la covid-19 inhibeixen el desig sexual tant per dins com per fora de la parella, un fenomen que perdurarà, excepte en els més joves, més enllà de la quarantena, ha explicat a Efe el vicepresident de la Societat Catalana de Sexologia, Antonio Bolinches.

El psicòleg clínic i terapeuta de la parella ha assenyalat que el temor a contagiar o a que ens contagiïn portarà a les persones a ser més «evitadores» amb la sexualitat i a preferir l'autosatisfacció o el sexe cibernètic. «Com a conseqüència dels consells de distanciament social, durant un temps es donarà una importància relativa a la sexualitat. De la mateixa manera que hi ha una crisi econòmica que haurem de superar, també hi haurà una crisi de confiança pel que respecte al contacte físic», ha afirmat l'autor de Sexe savi o El secret de l'autoestima. Es produirà, ha explicat, una«asèpsia comunicativa» com a conseqüències també amb la sexualitat.

Distanciament

Deixarà aleshores la gent d'enamorar-se i ficar-se al llit amb estranys? Per aBolinches, en el temps «immediatament posterior» a la criside la Covid-19«sí que hi haurà una repercussióevitativano sols a la sexualitat, sinó a l'afectivitat i a tota mena de contacte interpersonal».

«En situacions crítiques el que cobra valor és la salut i la qualitat de vida. Fins i tot diria que si a molts els diuen que s'immunitzaran de COVID-19 siestan un any sense sexe el prendriensense dubtar-lo», ha afegit.

D'aquesta retracció davant la sexualitat, AntonioBolinchesdeixa a un costat als més joves, perquè «tenen menys conscienciació» i, sobretot, «una sexualitat efervescent».

«A més, saben que per la seva edat corren menys perill», ha afegitBolinches, qui ha apostat perquè els menors de30anys «seran els primers a reprendre la normalitat sexual».

Diferències amb la sida

Una altra història, hadestacat, serà la sexualitat en les parelles, un assumpte sobre el qual influirà les diferents visions sobre la gestió de la pandèmia dels seus membres, que, per precaució o a conseqüència d'un contagi, ja estan en molts casos dormint separades.

«No tinc dubte que a qui més afectarà és a les parelles. Com ja s'ha dit aquests dies, els divorcis creixeran», ha afirmat.

Segons la seva estimació, el 20% de les parelles que s'han confinat juntes trencarà lasevarelació després de la quarantena per desgast previ o decepció sobre la gestió de la crisi entre tots dos.

«L'altre 80% es reparteix entre una minoria que s'haurà enfortit i la resta de parelles que hauran quedat tocades, però podran anar recomponent-se progressivament, en alguns casos necessitant teràpia», ha afegit.

I tot això perquè «el confinament genera tensió, frustració, ansietat i malestar psicològic, que no són facilitadors de la sexualitat», ha assenyalat.

A més, aquests dies hi ha menys abraçades, menys petons i en canvi més frecs, incloses discrepàncies sobre com gestionar la quarantena i les sortides al carrer, el teletreball o la cura dels nens, si n'hi ha.

Preguntat sobre si després de la Covid-19 cal esperar un canvi en la generalització de mesures de protecció sexual, com el que va haver-hi a conseqüència de la sida en els anys vuitanta del segle passat,Bolinchesha afirmat que no es poden comparar.

«La sida es transmetia bàsicament per via sexual, i per això provocava pors sobre la sexualitat a un gran nombre de persones que sabien que tot es basava en una bona protecció. Peròla Covid-19no té com a principal canal de transmissió el sexe», ha explicat.

«La sida va descarregar el pes de la por en el sexe, mentre que el coronavirus ho fa en el contacte interpersonal, i per aquest motiu es generarà la necessitat de mantenir durant un temps el distanciament social», ha afegit.

tracking