Diari Més

Wuhan s'acomiada dels metges que van acudir a lluitar contra el coronavirus

La ciutat reprèn la normalitat amb aglomeracions en un centre comercial a l'aire lliure

La ciutat ha homenatjat els metges que van desplaçar-se per ajudar.

Wuhan s'acomiada dels metges que van acudir a lluitar contra el coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Banderes, flors i música regnen en les cerimònies de comiat del personal sanitari que va ser desplaçat a Wuhan per a evitar el col·lapse hospitalari durant els pitjors moments de la crisi del coronavirus, que ara ja sonen llunyans en el bressol de la pandèmia.

La ciutat ha dit adéu aquest dilluns a un centenar d'infermeres de la província oriental de Shandong, part del contingent de més de 42.000 sanitaris de tot el país que van ser destinats a finals de gener i principis de febrer a la província de Hubei i, en particular, a la seva capital, Wuhan, per a contenir i derrotar al virus.

No obstant això, la situació en Wuhan ha canviat en part gràcies a l'ajuda d'aquests treballadors, i dels hospitals saturats i la falta de mitjans s'ha passat -segons xifres oficials- a zero contagis i una única mort a la ciutat comptabilitzada aquest diumenge, així com als preparatius per a la fi d'una quarantena de gairebé11setmanes, prevista per a dimecres que ve.

A la sortida de l'hotel de Wuhan que les va allotjar durant la seva estada, les infermeres posen per a fotos, reben rams de flors i agiten banderetes comunistes o de la Xina.

Feina mèdica, feina propagandística

Davant l'atenta mirada de funcionaris locals, amb balades sensibleres i enfront d'una pancarta que resa «Tots els honors per a acomiadar-nos del personal mèdic», les infermeres somriuen.

«Tinc sentiments oposats. D'una banda estic trist per anar-me'n de Wuhan i abandonar als qui han estat els meus companys aquest temps. Però estic feliç de tornar i veure als meus fills i a la meva família», comenta a Efe una infermera que s'identifica comYue, abans d'emprendre el viatge de retorn.

Yueafegeix que la situació a Wuhan «ha anat millorant» i es confessa «profundament emocionada» per l'homenatge que els han ofert.

«La gent d'aquí, elswuhanesos, han estat fantàstics, agraïts. Estic també orgullosa del que hem fet aquí, del país i de la seva gent», afirma, amb la convicció del deure compliment.

No sols amb la seva tasca com a part del personal mèdic enviat, sinó també per haver consumat la tasca propagandística de posar orgullosos que se'ls havia demanat avui.

No en va, el compromís d'aquests metges arribats de fora és a la premsa local -igual que la construcció d'hospitals provisionals en10dies- una de les «notícies positives» que es promocionen constantment de cara a la població.

Espectacle de llums per als «herois»

Yuei les seves companyes són algunes de les «heroïnes» a les quals va dedicat el nou espectacle de llums que ultima la ciutat -on fins avui han mort almenys 2.571 persones per COVID-19- a la ribera dels riusYangtséiHanjiang.

«L'espectacle busca retre homenatge als herois, inclosos els treballadors mèdics, comunitaris, agents de policia i voluntaris que han fet grans contribucions a la ciutat», indica un despatx de l'agència estatal de notíciesXinhua.

«En els últims mesos, ens hem emocionat en innombrables ocasions, i se'ns haurien de quedar gravats en la ment», assenyala l'encarregat de l'espectacle, citat pel mitjà oficial.

Wuhan s'anima

Mentrestant, centenars de ciutadans van acudir avui a les botigues que acompanyen al gegantesc centre comercial a l'aire lliure de l'avingudaHanjie, formant una aglomeració de persones pràcticament impensable fa a penes una setmana.

Això sí, tot el que vulgui entrar ha d'usar màscara i passar primer per l'inevitable control de seguretat.

Els assistents han de presentar certificats en els seus mòbils que els acreditin com a ciutadans sans, i són a més els qui podran optar a abandonar la ciutat a partir del pròxim dia 8, quan es comencin a autoritzar les sortides de l'urbs.

Els consumidors que s'han acostat a l'Hanjiehan deixat la por enrere, i afirmen sentir-se més segurs i convençuts que la normalitat, encara que a poc a poc, comença a notar-se a la ciutat, on s'han registrat 50.008 casos de contagi per coronavirus dels 81.708 infectats totals a la Xina des de l'inici de la pandèmia.

Molts d'ells són joves i algunes famílies amb nens, i encara que les botigues de roba i d'electrònica jaestan obertes, la majoria opta per demanar menjar o begudes en els restaurants per a portar.

«Vam venir fa un parell de dies, això s'està animant. Estem molt feliços de sortir», diu una noia que espera en l'exterior d'una taverna de fideus al fet que els empleats li portin la comanda, una de les mesures més freqüents en els comerços per a minimitzar el contacte humà i amb ell, els contagis.

No obstant això, en el centre comercial de la plaçaGuangguhi ha menys concurrència: «Acabem d'obrir, ahir. Només van venir un o dos clients. Estem a l'espera que vinguin més per aquí», comenta a Efe el dependent d'una botiga de roba.

La ciutat es prepara així per a la fi d'una llarga quarantena que conclourà el pròxim dia 8, davant unes xifres oficials que mostren una millora (queden 265 pacients en estat greu entre els 1.299 contagiats «actius»), a pesar que continua el degoteig de nous positius procedents de l'estranger.

tracking