Diari Més

Societat

Les persones podrien transmetre el coronavirus a gossos, gats i fures

Es desconeix si la transmissió podria ser al revés

Imatge d'un cadell a l'exterior.

Tips per ajudar al teu gos a suportar la quarantenaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones infectades podrien transmetre el coronavirus a gossos, gats i fures de manera ocasional, no obstant això es desconeix si la transmissió podria ser al revés, és a dir, d'animals a humans, segons assenyala un nou document científic del Ministeri de Sanitat.

El document, Información científico-técnica, enfermedad por coronavirus, COVID-19, amb data de 4 d'abril, recull «evidències científiques» sobre la pandèmia i es refereix a l'afectació d'animals de companyia.

En concret, en el document de 37 pàgines, elaborat pels tècnics del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, s'al·ludeix als casos de dos gossos a Hong Kong i al d'un gat a Bèlgica, als quals els van detectar càrrega viral, presentaven símptomes respiratoris i digestius i vivien amb una persona malalta de COVID-19 (8).

A més, s'ha observat en estudis experimentals la infecció en gats i fures, amb replicació activa del virus en vies respiratòries, que també es va poder contemplar «amb molta menor intensitat» en gossos.

En porcs, gallines i ànecs no s'ha aconseguit observar replicació activa del virus després de la inoculació experimental.

«Aquestes dades -apunten els tècnics- indiquen que podria haver-hi transmissió d'humans infectats a gossos, gats i fures de manera ocasional i es desconeix si la transmissió podria ocórrer d'aquests animals als humans».

Els experts expliquen que la font primària més probable de la malaltia, igual que en altres brots causats per coronavirus, és d'origen animal, i recorden que en aquest moment sembla clar que el reservorio del virus és la ratapinyada. Mentrestant, es continua investigant sobre l'animal hoste intermediari i hi ha controvèrsia entre el pangolí i uns altres.

La manera en el qual va poder transmetre's el virus de la font animal als primers casos humans és desconegut, recorden els experts del centre, que no obstant això consideren que tot apunta al contacte directe amb els animals infectats o les seves secrecions.

En estudis realitzats en models animals amb uns altres coronavirus s'ha observat tropisme (afinitat que presenta un virus determinat amb un o més teixits del seu hoste) per les cèl·lules de diferents òrgans i sistemes, que produeixen sobretot quadres respiratoris i gastrointestinals.

Això podria indicar, segons els tècnics, que la transmissió de l'animal a humans d'aquests altres coronavirus, «pogués ser a través de secrecions respiratòries i/o material procedent de l'aparell digestiu».

tracking