Diari Més

Habitatge

La realitat virtual dóna oxigen a les immobiliàries

Les grans promotores apunten que no s'estan produint cancel·lacions, però si peticions de flexibilitat i allargaments dels terminis

Imatge d'arxiu d'una oficina immobiliària.

La realitat virtual dóna oxigen a les immobiliàriesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que la seva activitat ha caigut un 60%, les promotores immobiliàries intenten adaptar-se a un confinament que ha convertit els habitatges amb jardí en el producte més desitjat pels espanyols i en el qual les visites virtuals, algunes amb format de videojoc, estan donant els seus fruits.

«Hi ha hagut un repunt enorme a les cerques de Google de 'comprar casa' versus 'comprar pis'. La gent està buscant cases que tinguin una terrassa àmplia o jardí, o baixos amb jardí», explica el director d'Innovació i Marques de Neinor, Javier Sánchez.

A Neinor, una de les grans promotores d'habitatge a Espanya, continuen convertint aquests dies contractes d'arres en contractes de compravenda i signant de manera telemàtica, encara que amb l'enduriment la setmana passada de l'estat d'alarma han hagut d'aturar 73 promocions en construcció que sumen uns 5.000 habitatges.

Videoconferència des del cotxe

Saben que els compradors es prendran el seu temps, a l'espera de veure com evoluciona la pandèmia, «però la necessitat continua existint», subratlla la directora de Màrqueting d'Aedas Homes, Silvia Álvarez, que creu que la situació de teletreball forçós en la qual es troben moltes famílies està generant noves necessitats.

Fins i tot alguns dels seus companys no troben un lloc tranquil a les seves cases on realitzar una videoconferència: «Alguns acaben fent-la des de l'habitació de la seva filla o fins i tot hi ha qui ha hagut de baixar a fer-la al cotxe».

Al seu judici, això pot suposar que molta gent es plantegi un canvi d'habitatge que, potser, fins ara no havia contemplat. «Els àtics i els habitatges amb jardí estan convertint-se en productes molts desitjats», afegeix.

El motor de Fortnite

Per atreure a aquests clients, promotores i comercialitzadores han augmentat la seva activitat a xarxes socials i plataformes digitals.

És el cas de la plataforma Live, que Aedas va posar en marxa fa un any, amb la qual ja ha venut immobles per valor de 5 milions d'euros i que permet fer directes amb clients, en els quals l'assessor comercial està en un plató virtual caminant per dins d'una casa, com si fos un videojoc.

«Ho fem amb el motor 'unreal' de videojocs tan coneguts com Fornite», apunta Javier Sánchez, que assegura que «genera una confiança extraordinària, perquè el cervell quan veu una persona dins d'un espai es fa una idea molt millor dels volums».

Després de l'anunci de l'estat d'alarma, Neinor va cancel·lar les visites presencials i les va substituir per recorreguts virtuals que permeten «visitar» el pis pilot, triar materials i recórrer cada racó. En deu dies ha realitzat més de 400 visites.

També Gilmar, una altra de les grans companyies del sector que intermèdia en compra, venda i lloguer, recorre aquests dies a recorreguts virtuals que permeten als comercials anar explicant al client el que està veient des de la pantalla de casa via Skype, Facetime o Whatsapp, i també utilitza l'escaneig de realitat augmentada amb el mòbil a les fotos de la revista corporativa que envia als seus clients.

La seva eina estrella és, no obstant això, la que amb tecnologia Matterport els permet, des de 2016, presentar l'habitatge com una «casa de nines» i passejar per ella en grandària real amb l'opció de les ulleres de realitat virtual.

«Primer les canyes, després veure cases»

Des de Gilmar Consulting Immobiliària, el seu director de Comunicació, Javier Castellano, observa que el tipus de client canvia entre unes ciutats i altres, i que també hi ha diferències entre obra nova, on es continuen tancant operacions, i habitatge de segona mà, «on poc es pot fer, més que filtras les que als clients més els interessin perquè les vegin quan això acabi».

«Quan puguem sortir, primer les canyes i després a veure cases», fa broma.

A obra nova Neinor han començat a oferir la possibilitat de formalitzar una reserva per internet des de 500 euros i, una vegada conclogui l'estat d'alarma, el client tindrà deu dies per a confirmar-la, segons la companyia està donant molt bons resultats.

El tràiler de la Xina

Les grans promotores apunten a més que no s'estan produint cancel·lacions (menys del 0,1%), encara que sí peticions de flexibilitat i allargaments dels terminis d'arres.

Els tres portaveus, que fa uns dies van participar al SIMAPRO Home Edition, no contemplen de moment baixades de preus, sobretot mirant la «pel·lícula avançada» del coronavirus a la Xina, on seixanta dies després de la crisi s'ha recuperat la demanda als mateixos nivells de 2018 i 2019, fins i tot una mica per damunt.

A Espanya el coronavirus ha parat més de 4.800 obres i hi ha 131.000 habitatges afectats, però el sector confia en una recuperació similar, en la qual el preu d'obra nova no se'n ressenti.

tracking