Diari Més

ERC estudia la pandèmia per extreure «lliçons» i construir una societat «més lliure» i «pròspera» després de la crisi

Els republicans han creat dos grups de treball, un dels quals també busca propostes per afrontar l'actual emergència

El vicepresident, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu.

El vicepresident, Pere Aragonès.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC ha posat en marxa un grup de treball per extreure «lliçons»de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus a Catalunya, analitzar els escenaris que s'obren i proposar accions «concretes» per construir una societat catalana «més lliure, segura i pròspera». Segons han explicat en un comunicat, el grup de treballar està encapçalat pel coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, així com també Josep Maria Jové, Isaac Peraire, Agnès Rotger, Joan Manuel Tresseras o Pau Morales. Tots en coordinació amb la secretària general Marta Rovira i el president d'ERC, Oriol Junqueras. La formació ha posat en marxa un segon grup per recollir propostes per afrontar l'emergència actual.
ERC ha constatat que la crisi mostra com el sistema s'ha vist «superat» i que l'escenari que arribarà després de la pandèmia serà «molt pitjor» que la crisi del 2008. Així, han alertat de possibles «retallades de drets, una nova onada d’austeritat, recentralitzacions del poder, autoritarisme i populisme».

Els republicans creuen que la societat s'ha de preparar per la «reconstrucció del país» i reinventar-se perquè no paguin la crisi «els de sempre». La formació apunta que el nou país s'ha de basar en tres principis. En primer lloc, la llibertat republicana. «Recuperar i enfortir els poders democràtics davant dels poders no democràtics», apunten. En segon lloc, la seguretat humana. «Nou estat del benestar per oferir protecció a tota la ciutadania davant de dificultats, problemes i amenaces de caràcter social, econòmic, mediambiental, etc.», subratllen. Finalment, parlen de la «prosperitat compartida», apostar pels sectors econòmics que generen riquesa pel conjunt de la societat.

El grup ha començat a treballar fent un anàlisi interna de la situació, després treballaran mesures concretes i un pla d'acció. Inicialment la feina serà interna però més endavant el grup de treball s'obrirà al debat amb agents externs.

Per altra banda, a ERC ha iniciat un segon grup que elabora propostes per fer front a l’emergència de forma immediata. El grup analitza les mesures dels governs català i espanyol, però també recull mesures i bones pràctiques a nivell europeu i internacional. Amb tot el material elabora una bateria de propostes que traslladarà a les diferents institucions.

tracking