Diari Més

Societat

El Govern permet que els avis de residències tornin temporalment a casa «sense necessitat de prova diagnòstica»

Els obliga a estar aïllats 14 dies al domicili per precaució i els alerta que no podran tornar si agafen el covid-19

Una dona saluda des d'una residència

Afers Socials confirma que hi ha 487 casos de coronavirus en residències de gent granEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern permet des de dissabte que els avis que resideixen en centres geriàtrics puguin retornar temporalment a domicilis familiars «sense necessitat de prova diagnòstica». Els departaments de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies estableixen en un document d'instruccions tres casuístiques, la d'un resident convencional, la d'un que ha estat donat d'alta de l'hospital després d'haver sofert una malaltia diferent al covid-19 i la d'un que ho ha estat després d'haver estat infectat. En els dos primers casos el Govern no exigeix la prova diagnòstica, però sí que l'usuari estigui «aïllat» 14 dies al domicili. En el tercer cas, a més de l'aïllament sí s'exigeix «que el quadre clínic s'hagi resolt» o «l'obtenció d'un resultat PCR negativa».
Segons la instrucció l'entorn familiar del resident pot sol·licitar el retorn temporal i voluntari al domicili d'un resident a geriàtric si la persona «roman estable i sense símptomes associats» al covid-19. Podrà fer-ho «sense necessitat de prova diagnòstica» però amb la indicació de fer «aïllament» durant 14 dies al domicili. En finalitzar el període de risc la persona «ha de poder retornar al centre residencial habitual».

En tot cas, el document estableix també que si la persona es posa malalta per covid-19, «no podrà retornar a la residència fins a la total cura del procés» per evitar el contagi a la resta d'usuaris i als treballadors.

La segona casuística que descriu la instrucció és la d'una persona que ha ingressat a l'hospital per una causa diferent al covid-19. En aquest cas, quan sigui donada d'alta pot optar per anar temporalment a un domicili familiar «sense necessitat de prova diagnòstica» però, com en el primer cas, amb la indicació de fer «aïllament» durant 14 dies al domicili.

Finalment, en el cas d'una persona que ha ingressat a l'hospital per covid-19, quan és donat d'alta pot anar a casa amb la indicació de fer «aïllament almenys 14 dies des de l'alta i sempre que el quadre clínic s'hagi resolt o fins l'obtenció d'un resultat PCR negativa».

En tots els casos es fa signar un annex al contracte on consti que la persona marxa a casa temporalment de forma voluntària i amb l’autorització del responsable higiènic-sanitari, i que es reserva la plaça no ocupada, així com que no es cobrarà el preu de l’estada ni cap altre concepte.

tracking