Diari Més

Quan acabarà la crisi del coronavirus: això pensen els científics

Científics i experts no poden donar una resposta contundent, perquè és impossible, però sí que apuntar a algunes claus

Algunes proves de COVID-19

Quan acabarà la crisi del coronavirus: això pensen els científicsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És inevitable no pensar constantment en quina solució pot haver-hi per al final d'aquesta pandèmia decoronavirusi quan podrem començar a recuperar les nostres vides d'una forma raonadament normal. Científics i experts no poden donar una resposta contundent, perquè és impossible, però sí que apuntar a algunes claus que poden ser decisives.

Malgrat que els polítics semblen maldar-se per posar dates, la veritat és que només la comunitat científica i metgessa té la resposta. És possible que tot pugui millorar en uns mesos, però la realitat convida a pensar que aquest virus continuarà mantenint-nos en alerta més del que pensem.

El confinament que vivim està encaminat a salvar als sistemes sanitaris del col·lapse, però no és la solució final contra el virus. I aquest confinament no pot excedir-se en el temps més que el que sigui necessari, ja que el mal econòmic i social podria ser irreparable durant anys.

Per això, científics i investigadors de tot el món s'afanyen per trobar la solució per a intentar desactivar a aquest virus. La solució és la vacuna i aquesta no arribarà abans de 18 mesos, d'acord amb el que l'OMS va afirmar fa una setmana.

Aixecar les mesures de restricció a la població provocaria un nou pic de contagis de manera inevitable. Per això, el repte polític i científic és total. Han de prendre's les mesures polítiques i econòmiques que permetin salvar vides i l'economia mentre la comunitat mèdica obté la tan anhelada vacuna.

Per això, experts assenyalen altres dos factors essencials que podrien ajudar a derrotar a aquest virus o, almenys, evitar el seuletalidadactual.

D'una banda, que existeixi un nombre suficient de persones que desenvolupin immunitat després de contreure la infecció, la qual cosa portaria a una 'immunitat col·lectiva' efectiva en termes de contagis per habitants. Un altre factor seria que entre tots aconseguíssim canviar permanentment el nostre comportament com a societat.

En definitiva, tres factors que units poden tombar a aquestcoronavirus.

Quan la vacuna arribés, en aquest termini de 12 a 18 mesos que es dóna per bo, bastaria amb aconseguir vacunar al 60% de la població per a obtenir l'esmentada immunitat col·lectiva, segons compten en la BBC.

Tocaria comprovar si l'efectivitat de la vacuna és la desitjada, alguna cosa que no es pot saber avui dia malgrat els constants assajos, alguns ja en humans.

Mentrestant, es treballa també amb la hipòtesi que la immunitat col·lectiva pogués donar-se de manera involuntària a causa de l'alt nombre de contagis a tot el món. No obstant això, els terminis per a aquest fet també s'allarguen i experts com el professor Neil Ferguson, de l'ImperialCollegede Londres, estimen en, almenys, dos anys. I tampoc queda clar si aquesta immunitat seria massa perdurable en el temps.

La tercera clau és canviar la nostra manera de vida i comportaments com a societat, sent responsables des de l'àmbit ciutadans per a evitar l'aparició de nous brots i focus.

El món confia en l'arribada de la vacuna i ningú dubta que la comunitat científica deixarà tot en el camí per a trobar la més efectiva. Mentrestant, queda clar que només cal esperar, un mínim de 12 mesos, amb responsabilitat i tractant de no cometre fallades davant un virus que ha demostrat que és capaç de paralitzar-nos per complet.

tracking