Diari Més

Els EUA defensen l'acomiadament del capità que va alertar de coronavirus en el seu vaixell

Croazier va demanar als seus superiors una acció decisiva per salvar les vides dels 4.685 membres de la seva tripulació

Una imatge del capità Brett Crozier.

Els EUA defensen l'acomiadament del capità que va alertar de coronavirus en el seu vaixellEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pentàgon va defensar aquest diumenge la seva polèmica decisió d'acomiadar al capità d'un portaavions que va demanar ajuda als seus superiors per a fer front a un brot de coronavirus en el seu vaixell i la carta del qual es va filtrar als mitjans de comunicació.

Mentrestant, el diari The New York Times va confirmar que el capitàBrettCrozier, lloat com un «heroi» per l'oposició demòcrata als EUA, va donar positiu per coronavirus, segons dos dels seus amics consultats pel rotatiu.

El cas deCrozier, que fins al dijous era el capità del portaavions nuclearTheodoreRoosevelt atracat en el port estatunidenc de Guam, en el Pacífic, va generar polèmica als EUA després que l'Armada decidís relegar-ho del seu càrrec.

Dimarts passat,Crozierva escriure una carta als seus superiors en la qual advertia que necessitaven una acció decisiva per a salvar les vides dels 4.865 membres de la seva tripulació, dels quals almenys 155 han donat positiu per COVID-19.

«No estem en guerra. Els mariners no han de morir. Si no actuem ara, estem fracassant a l'hora de cuidar al nostre actiu més de confiança: els nostres mariners», va escriureCrozier.

La seva carta es va filtrar al diariTheSan Francisco Chronicle, i el secretari interí de l'Armada dels EUA,ThomasModly, va anunciar el dijous l'acomiadament deCrozierper considerar que va demostrar un «mal criteri» en enviar la seva missiva per correu electrònic a fins a 30 persones.

«Crec que el secretari interíModlyva prendre una decisió molt dura, i és una decisió que jo vaig secundar», va dir aquest diumenge el secretari de Defensa dels EUA,MarkEsper, a la cadena de televisió CNN.

«(Modly) Va perdre la fe i la confiança en el capitàa causa de les seves accions. És un altre exemple més de com els líders han de rendir comptes per les seves accions», va agregar Esper.

El president dels EUA, Donald Trump, també va criticar aquest dissabte aCrozier, en opinar en una roda de premsa que «no és apropiat» que «escrivís una carta» i que aquesta «es difongués pertot arreu», perquè «no estava en una classe de literatura».

No obstant això, l'acomiadament del capità ha generat fortes crítiques al Govern, i més de 230.000 persones han signat ja una petició en Internet perquè se li retorni el seu lloc.

«Crec que s'acosta al criminal, la forma en què estan bregant amb aquest tipus. Crec que haurien de recompensar-ho en comptes d'acomiadar-ho», va afirmar aquest diumenge l'exvicepresident estatunidencJoeBiden, el favorit en la carrera demòcrata a la presidència dels EUA, a la cadenaABCNews.

Gairebé mil membres de la tripulació del Roosevelt van desembarcar aquesta setmana en una base naval a Guam, i altres 1.500 més van abandonar el vaixell aquest cap de setmana per a passar una quarantena en hotels de l'illa, després de donar negatiu en la prova del coronavirus, va informar aquest diumenge el diari localTheGuamDailyPost.

Esper va confirmar aquest diumenge que s'ha fet la prova a gairebé la meitat de la tripulació i que 155 han donat positiu fins ara, encara que no ha estat necessari hospitalitzar a ningú.

Crozier, que segons The New York Times va començar a mostrar símptomes de la malaltia abans d'abandonar el vaixell, es troba aïllat en la base naval de Guam i després de superar la quarantena serà reassignat a la seu del comandament del Pacífic de les Forces Aèries de l'Armada, en Sant Diego (Califòrnia), d'acord amb l'Armada.

tracking