Diari Més

Economia

Demanen registrar la marca 'coronavirus' per a cervesa, vi i licors a la UE

Tres particulars espanyols han demanat el registre d'aquest terme com a marca comercial per a operar en tota la UE

L'Oficina de la Propietat Intel·lectual de la UE (EUIPO), amb seu a Alacant, ha rebut la petició, de tres particulars espanyols, del registre de

Demanen registrar la marca "coronavirus" per a cervesa, vi i licors a la UEEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El terme 'coronavirus'ha passat de gairebé desconegut a ser quotidià en la majoria de les llars i això ha empès a tres particulars espanyols a demanar el registre d'aquest terme com a marca comercial per a operar en tota la UE en una àmplia varietat de productes, entre ells cervesa, vi i licors.

Un dels tres sol·licitants davant l'Oficina de la Propietat Intel·lectual de la UE (EUIPO), amb seu a Alacant, és un advocat d'Astúries que prefereix no difondre el seu nom i que ha relatat a EFE que el desig si es fes amb la marca respon a un «interès comercial», ja que tant ell com els seus dos socis, d'altres parts d'Espanya, són «persones de negocis» amb «projectes en ment» que, ara com ara, prefereixen no revelar.

En tot cas, la sol·licitud per a l'ús comercial de la marca 'coronavirus'es va formalitzar el passat 12 de març (un dia abans de l'estat d'alarma a Espanya per la pandèmia delCovid-19)i inclou cerveses, vins, sidres, licors d'alta graduació i begudes espirituoses. De la mateixa manera, les no alcohòliques, com les refrescants i les energètiques.

També cereals, fruites, verdures, hortalisses, llegums i preparacions d'higiene com a productes de tocador: tovalloletes impregnades de locions cosmètiques, desodorants i preparacions per a perfumar l'ambient.

El sol·licitant asturià ha afirmat que, al costat dels seus dos socis, va decidir apostar per 'coronavirus'com a marca abans de conèixer que s'anava a decretar l'estat d'alarma a Espanya i pel fet que, com a lletrat expert en propietat intel·lectual, acostuma a treballar amb «intangibles d'empresa».

D'aquesta manera, aquests tres emprenedors busquen aprofitar la conjuntura i avançar-se a altres possibles interessats a fer-se amb el registre 'coronavirus'.

Una portaveu de laEUIPOha confirmat a Efe que la petició ha estat rebuda dintre del termini i en la forma escaient, i que està en fase d'examen abans que elseurofuncionariosdeterminin si s'ajusta a la normativa comunitària, un tràmit que se sol dilatar entorn de les quatre setmanes.

En tot cas, des de laEuroagenciaamb seu a Alacant han insistit que declinen comentar «casos individuals» de sol·licituds de marques, com és el cas.

Encara que l'oficina de la propietat intel·lectual de la Xina ha denegat recentment sol·licituds similars, els tres sol·licitants estan convençuts que la normativa europea avala la seva intenció ja que la seva sol·licitud està exclosa de les prohibicions absolutes o relatives de laEUIPO.

Encara que sí que és la que abasta un major mercat per integrar 27 un mercat de països, laEUIPOno ha estat l'única organització dedicada a la propietat intel·lectual a rebre una petició per a reservar la paraula 'coronavirus'ja que igual ha ocorregut en moltes oficines nacionals, que ja estudien sol·licituds similar per a operar en els seus respectius territoris.

Totes aquestes sol·licituds tenen el denominador comú d'haver estat formalitzades entre febrer i març de 2020, en plena expansió de la pandèmia, segons la base de dades creada per laEUIPOamb l'activitat de més de 70 oficines nacionals dels cinc continents, consultada per Efe.

És el cas de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM)i les agències nacionals dels Estats Units, Itàlia, Regne Unit, Alemanya, França, Bulgària, l'Argentina, Mèxic, Xile i Nova Zelanda, i en algunes d'elles també s'ha demanat la marca amb l'afegit «jo vaig sobreviure alcoronavirus»en els seus respectius idiomes.

La petició per al 'coronavirus'és una de les al voltant de 160.000 que rep cada any laEUIPO, dirigida pel belga ChristianArchambeau.

tracking