Diari Més

Continua la crisi dels cadàvers a Guayaquil, Equador

El municipi acull les restes mortals en contenidors frigorífics

Els familiars van amuntegar-se ahir al camposanto Parques de la Paz de Guayaquil.

Continua la crisi dels cadàvers a Guayaquil, EquadorEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi per la sort dels cadàvers a la ciutat equatoriana deGuayaquilcontinuava aquest dissabte malgrat els esforços de les autoritats per recollir-los i enmig del desconsol i incertesa dels familiars.

Després de les impactants imatges en xarxes socials de cadàvers en carrers i domicilis deGuayaquil, penjades per familiars desesperats davant la falta de resposta de les autoritats per a procedir al seu aixecament, el Govern i el Municipi han coordinat una resposta en els últims dos dies que, no obstant això, no ha aconseguit posar fi a aquesta situació.

En el matí d'aquest dissabte, en el barri del nord de Salzes 8, un cadàver va ser deixat sobre un moble en una avinguda amb el rètol «hem trucat al 911 i no hi ha ajuda».

Després del migdia un equip d'agents de Control Metropolità deGuayaquil, que intervenen en les tasques d'aixecament al costat d'una força especial de l'Exèrcit, van recollir un altre cos a Salzes 5 i el van traslladar al cementiri de Jardins de l'Esperança.

Es tractava d'un mort des de feia més d'un dia i que tampoc va poder ser recollit en el seu habitatge. Les autoritats van ser alertades pels veïns que van denunciar que la mare de la víctima, una dona major, romania a la casa al costat del cadàver.

D'acord amb un comunicat de l'Ajuntament, aquest últim cos va ser introduït en un fèretre.

Incertesa en el cementiri municipal

Diverses desenes de persones es van amuntegar al matí a les portes delcementiri Parcs de la Pau deGuayaquilper a exigir que se'ls lliurés als seus familiars difunts per a poder enterrar-los.

«Avui ens van prometre donar una llista oficial amb tots els cadàvers que són allí, perquè hi ha més de deu cossosirreconeixibles que Medicina Legal procedirà a reconèixer per algun mitjà, per les empremtes dactilars», va manifestar a Efe Jorge Díaz, qui esperava després de la reixa de l'accés al cementiri per a veure si el nom del seu pare figurava en alguna de les llistes.

Els cadàvers corresponen a persones que van finir als hospitals, o fins i tot en domicilis particulars, per covid-19o altres causes, que van ser aixecats i recollits per les autoritats aquesta setmana.

«Hi ha una llista que ha emès l'hospital delsCeibos, però no se si serà oficial o una cosa aproximada, però en aquesta llista no estava el nom del meu pare», va assegurar Díaz sense ocultar la seva incertesa.

Al costat de les reixes delcamposanto, al qual les autoritats porten els cadàvers recollits, hi havia una trentena de persones en les mateixes circumstàncies.

Es tracta d'uncamposantoque fins a aquest diumenge enterrarà els cossos d'aquells que no tenen recursos per a fer-ho de manera privada, i on el registre es complica perquè molts arriben d'hospitals en els quals la pressió aquests dies dificulta el treball.

Una altra circumstància és que el cos hagi estat traslladat al cementiri públic del Parc de la Pau, a L'Aurora, en el nord deGuayaquil, on el sofriment pot ser doble perquè moltes vegades s'assabenten allí que els seus sers estimats no han arribat i no saben on estan.

«Se suposa que els hospitals han d'esperar fins que nosaltres portem l'acta de defunció per a poder-se portar els cossos al cementiri, però en el meu cas, i en el de la majoria dels quals som aquí, això no va succeir», va relatar entre llàgrimes LuisChóez. Aquestguayaquileñolamenta que al seu germà «se'l van emportar durant la nit i ara ningú sap on està el seu cos». Al costat d'ell,GingerEstrada, que també buscava al seu espòs, assenti amb el cap.

Aquesta setmana el Municipi deGuayaquilha disposat contenidors frigorífics per a albergar les restes mortals a la llum de l'acumulació en lesmorguescom a mesura per a pal·liar els estralls que està causant elcoronavirusa la ciutat, que com la resta del país es troba sota un toc de queda de 15 hores al dia.

El vicepresident es disculpa i promet més llits

El vicepresident de l'Equador, OttoSonnenholzner, va reconèixer la «deterioració» de la imatge internacional que ha sofert el país a conseqüència del que ocorre aGuayaquili va anunciar noves mesures per a fer front a la pandèmia.

«Hem vist imatges que mai degueren haver succeït. Per això, com el seu servidor públic, els demano disculpes», va afirmar en un discurs a la nació.

Va avançar que des del dilluns la província deGuayas, la més afectada pelcoronavirusamb 2.402 positius, disposarà de 1.500 llits hospitalaris per a atendre pacients perCOVID-19.

tracking