Diari Més

Pedro Sánchez anuncia que la nova pròrroga de l'estat d'alarma aixecarà les restriccions laborals

El president espanyol demana uns nous 'Pactes de la Moncloa' per a la recuperació econòmica

La reunió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. dels ministres Salvador Illa, Margarita Robles, José Luis Ábalos i Fernando Grande Marlaska en una videoconferència amb els presidents autonòmics

Sánchez comunica als presidents autonòmics que l'estat d'alarma s'allargarà 15 dies mésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que la nova pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril no serà tan estricta com l'actual i aixecarà les restriccions laborals. Així doncs, els sectors no essencials que es van paralitzar a través del reial decret fins al 9 d'abril –aprofitant les vacances de Setmana Santa- podran tornar a treballar com estava previst i tampoc es prorrogarà la figura del 'permís retribuït recuperable'. Això sí, l'obertura de comerços, hostaleria i altres establiments d'oci sí que estarà vetada almenys fins al proper 26 d'abril. En paral·lel, el president espanyol ha apel·lat a la reedició d'uns 'Pactes de la Moncloa' entre partits per a la recuperació econòmica i social a Espanya.

«La UE no pot tornar a fallar»

Sánchez ha apel·lat a la transició espanyola per reclamar «un esforç d'unitat» a tots els partits polítics per així tornar a signar uns nous Pactes de la Moncloa com els de l'any 1977. «Ja hi haurà temps pel debat i la confrontació política. Ara és el moment de lluitar contra un enemic comú que és el coronavirus», ha assenyalat el president del govern espanyol, tallant de soca-rel totes les disputes i retrets de l'oposició per la gestió aquests últims dies de la crisi per la pandèmia de covid-19. En paral·lel, Sánchez ha tornat a insistir en la necessitat que Europa posi tota la carn a la graella amb ajudes econòmiques o els anomenats 'coronabons'. «La UE no pot tornar a fallar», ha sentenciat Sánchez.

«Si la Unió Europea existeix és per fer front unida a una crisi com aquesta. Ho vam fer després de la Segona Guerra Mundial i ho hem de tornar a fer ara», ha reflexionat en veu alta el president espanyol. «Es tracta de la crisi més gran de les nostres vides», ha volgut deixar clar Sánchez, que ha avisat que Espanya no renunciarà als eurobons «ni a altres mesures» per sortir de la crisi provocada pel coronavirus. De fet, el president espanyol ha tornat a parlar de la necessitat d'un pla Marshall per rescatar les víctimes socials pel coronavirus. «Aquesta és la proposta que traslladaré al proper Consell Europeu. Estic segur que els governs més reticents hi acabaran fent costat», ha pronosticat convençut Sánchez.

«Més estat d'alarma, però no igual»

La idea de l'executiu espanyol és que després de Setmana Santa –el dimarts 14 d'abril- es torni al confinament anterior, amb una economia sota mínims però amb alguns sectors com la gran indústria, la majoria dels autònoms i la construcció funcionant «amb estrictes mesures d'higiene i seguretat». «No ens podem relaxar. Hem de seguir endavant amb la mateixa disciplina, solidaritat i tenacitat», ha enumerat el president del govern espanyol, en una compareixença des de la Moncloa que s'ha allargat prop d'una hora. «Precipitar-nos tindria un resultat pitjor perquè desencadenaria una segona onada de contagis quan les nostres forces estan més justes», ha apuntat Sánchez, que ha afirmat que -un cop doblegada la corba- es tornarà escalonadament a la normalitat.

«Hi haurà més dies d'estat d'alarma a partir del 26 d'abril? Sí, però no seran iguals», s'ha qüestionat el mateix president espanyol, que ha detallat que ja es permetran més desplaçaments, l'obertura de certs locals i la sortida de diversos col·lectius. «Tot s'anirà modulant en funció de l'evolució de la pandèmia, del risc o aparició de nous contagis i dels criteris de la comunitat científica», ha deixat clar Sánchez. «Un equip específic de científics i experts de diverses disciplines ja està ultimant un pla per tornar progressivament a la vida econòmica i social», ha destapat el president espanyol.

«Les dades que ens faciliten els experts pronostiquen que un cop superat el pic estem en condicions de doblegar la corba. Ho tenim a tocar», ha puntualitzat Sánchez. «Em correspon de nou però implorar sacrifici, resistència i moral de victòria a la ciutadania», ha remarcat el president del govern espanyol, que ha tingut unes emotives paraules per a totes les famílies afectades pel coronavirus –amb familiars malalts o morts- i per a tots els professionals sanitaris i d'emergències situats a primera línia. «En aquesta emergència ningú quedarà enrere», ha promès Sánchez, que ha llançat un últim missatge d'esperança. «Estem veient la llum al final del túnel», ha conclòs.

tracking