Diari Més

Salut

Una campanya mundial reclama la prohibició dels mercats d'animals vius

Aquest tipus de mercats és considerat l'origen de malalties, entre elles la Covid-19

Imatge d'un mercat que comercialitza amb gossos.

Imatge d'un mercat que comercialitza amb gossos.Igualtat Animal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'organització Igualtat Animal ha llançat una campanya global en la qual reclama a Nacions Unides (ONU) la prohibició dels mercats d'animals vius -on es va poder originar la Covid-19- a nivell mundial per a «protegir la salut i seguretat pública».

Amb imatges inèdites, obtingudes en mercats d'animals vius de la Xina, l'Índia i Vietnam, entre ells el de Wuhan, suposat epicentre de l'expansió de la Covid-19, la campanya inclou una petició a António Guterres, secretari general de l'ONU per a prohibir «els mercats humits».

Aquesta denominació fa referència, en part, «a la sang, budells, escates i aigua que cobreixen el terra», assenyala l'organització en un comunicat, de mercats en els quals els animals vius conviuen amb «les restes dels quals són matats in situ per als clients que desitgen menjar carn acabada de sacrificar».

La campanya, que s'ha llançat en vuit països, denúncia la situació d'animals com a cérvols, óssos rentadors, cocodrils i gossos, «vivint en condicions insalubres, patint deshidratació, fam i malalties».

L'organització assegura que «en aquests mercats no regulats es van originar malalties, com el SARS» i els científics «creuen que va començar també la Covid-19».

Això es deu, explica, al fet que els animals exòtics i els criats tradicionalment «es barregen en minúscules gàbies i recintes infectes, creant el perfecte brou de cultiu per al desenvolupament de malalties zoonòtiques».

Aquesta no és la primera vegada que un virus mortal es relaciona amb el comerç i consum d'animals vius, assenyalen, ja que «la grip H1N1 -grip porcina- i MERS -Síndrome Respiratòria d'Orient Mitjà- són exemples de virus que probablement es van originar en animals i després van mutar passant als éssers humans i causant greus pandèmies».

De fet, prossegueixen, «els científics creuen que la Covid-19 molt probablement es va originar en el mercat de mariscos a Wuhan (la Xina), famós pel comerç d'animals salvatges».

Per això, Igualtat Animal reclama la prohibició de tots els mercats d'animals vius, que representen «un perill immediat i real per als éssers humans» i, a més, són «terriblement cruels i inhumans per als animals».

tracking