Diari Més

Agricultura

El Ministeri d'Agricultura reclama a Brussel·les mesures de suport als sectors més afectats per la crisi del coronavirus

Ajuts per reduir la producció de carn i llet d'ovella i cabra, i per a retirades de maduixa i planta ornamental

Pla mig d'un dels segadors durant l'activitat de la sega a les Festes de l'Arròs de Deltebre.

collita arròs, Delta de l'Ebre, agricultura, segadors, graACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d'Agricultura ha sol·licitat a la Comissió Europea mesures de suport als sectors més afectats per la crisi del coronavirus com ara ajuts a l'emmagatzematge privat i a la reducció voluntària de la producció de carn i llet d'oví i caprí, i ajuts per a la retirada de mercat en el sector de maduixa i fruits vermells, i en el de la flor i planta ornamental. Així ho ha traslladat el secretari general d'Agricultura i Alimentació del Ministeri, Fernando Miranda, en la reunió telemàtica mantinguda aquest dimecres amb els consellers autonòmics del ram per analitzar la situació del sector agrari. També ha explicat que el govern espanyol ha posat en marxa mesures de liquiditat a la qual poden acollir-se altres sectors agraris afectats.
El secretari general d'Agricultura i Alimentació ha expressat la necessitat de redoblar esforços per facilitar la tasca d'agricultors i ramaders, cooperatives, indústria agroalimentària i distribució, considerats com a sectors essencials per garantir el subministrament alimentari a la ciutadania. Referent a això, Miranda s'ha referit a les mesures sol·licitades a la CE per ajudar els sectors més afectats pel tancament de la restauració i les mesures de confinament, com són la carn d'oví o el sector dels fruits vermells.

En concret, el Ministeri d'Agricultura ha demanat que s'estableixin ajuts a l'emmagatzematge privat i a la reducció voluntària de la producció per al sector de la carn d'oví, i llet d'ovella i cabra. En el cas del sector de la maduixa i els fruits vermells, així com per a la flor tallada i planta ornamental, l'Estat ha sol·licitat ajuts per a la retirada del mercat i per no efectuar la collita, i ha demanat la seva aplicació retroactiva quan sigui necessari.

De la mateixa manera, Fernando Miranda ha recordat les mesures de liquiditat aprovades pel govern espanyol, així com la prestació per cessament d'activitat, a la qual també poden acollir-se els sectors agraris afectats per la situació actual, com és el cas de la flor i planta ornamental.

Gestió de la PAC

Miranda també ha informat les comunitats de les sol·licituds efectuades pel Ministeri a la Comissió Europea en l'àmbit de la Política Agrícola Comuna (PAC) i dels mercats agraris, amb l'objectiu de buscar solucions a determinades situacions originades per aquesta crisi sanitària. En aquest sentit, el secretari general ha detallat la relació de terminis, requisits, compromisos i controls per als quals s'ha sol·licitat una extensió, flexibilització o reducció, de tal forma que els beneficiaris no es vegin perjudicats per aquesta situació.

L'estat espanyol també ha sol·licitat a la CE modificacions legals perquè la impossibilitat d'executar determinades mesures en els terminis establerts no provoqui la pèrdua de fons, tant a les pròpies comunitats en els seus programes de desenvolupament rural, com al conjunt de l'Estat en determinats programes de suport, com ara el programa de suport al sector del vi o els programes operatius de fruites i hortalisses, i el programa apícola.

En aquest àmbit, Fernando Miranda ha informat de la proposta de modificació de la Comissió per incrementar els límits aplicables a les ajudes d'Estat, així com de la nota que ha presentat sobre l'ús dels fons de desenvolupament rural (FEADER) davant la crisi del coronavirus.

Entre altres coses, el responsable del Ministeri d'Agricultura també ha informat els consellers d'Agricultura sobre la tramitació del reglament de transició de la PAC per a l'any 2021, sobre l'ajust del calendari d'elaboració del Pla Estratègic de la PAC motivat per l'actual situació d'excepcionalitat, i sobre les directrius comunicades per la CE respecte al desenvolupament de les campanyes de sanejament ramader.

tracking