Diari Més

Catalunya preveu dades «optimistes» aviat, però avisa que «no s'ha de baixar la guàrdia»

Tot i que «en els pròxims dies poden aparèixer dades optimistes», cal continuar respectant escrupolosament el «confinament total»

La consellera de Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

La consellera de Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha donat a entendre aquest dimecres que en els pròxims dies pot haver-hi dades «optimistes» sobre l'evolució de la pandèmia de coronavirus a Catalunya, però ha avisat que «no s'ha de baixar la guàrdia» per a evitar nous brots.

Així ho ha plantejat Budó després de la reunió diària de seguiment de la crisi del coronavirus amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i els consellers Miquel Buch i Alba Vergés.

Precisament Torra ha anunciat avui que ja està «curat» de la COVID-19 i ha rebut l'alta metgessa, després que el passat 16 de març anunciés que havia donat positiu per coronavirus, si bé romandrà confinat a la Casa dels Canonges.

Budó, en roda de premsa, ha llançat un «missatge d'alerta» a la ciutadania catalana: encara que «en els pròxims dies poden aparèixer algunes dades que facin pensar en un escenari optimista de cara als dies immediats», cal continuar respectant escrupolosament el «confinament total» decretat enfront de la pandèmia.

A Itàlia, ha recordat la portaveu del Govern, també «va haver-hi un moment en què les dades eren positives, i això va fer que la gent es confiés», el que «va generar un efecte rebot que va fer augmentar exponencialment el nombre d'infeccions», per la qual cosa a Catalunya no cal «caure en el mateix error».

D'altra banda, Budó ha retret al Govern de Pedro Sánchez que hagi actuat «tard» i plantejant mesures «insuficients».

«La majoria de les mesures que s'estan prenent comporten l'endeutament de les famílies i del teixit productiu, en lloc d'endeutar-se el Govern de l'Estat», ha remarcat.

En aquest sentit, Budó ha insistit a proposar mesures com «una prestació econòmica que rebin els treballadors mentre duri el confinament», la «injecció de liquiditat» en l'economia, suports a pimes i autònoms mitjançant crèdits, la «suspensió del pagament d'impostos, quotes, lloguers i subministraments», fins i tot «condonar deutes» en casos en què sigui necessari, i ampliar les condicions de força major perquè les empreses puguin acreditar els ERTE.

També ha reclamat «eliminar l'objectiu de dèficit i el sostre de despesa» perquè les administracions puguin destinar més recursos a pal·liar els efectes d'aquesta crisi.

En Twitter, Torra ha subratllat que l'Estat ha de fer «els ajustos necessaris per a prioritzar despeses i endeutar-se», com «totes les administracions», perquè si es trasllada el pes a ciutadans i empreses «la crisi social i econòmica ens devorarà».

Des de l'oposició, la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, ha dit que, «si cal congelar l'activitat d'autònoms i pimes, cal congelar també el pagament dels seus impostos».

En una reunió telemàtica amb representants de la patronal Foment, Roldán ha advertit que és «urgent oferir solucions per a tots aquells autònoms i empresaris que estan sofrint aquesta greu situació perquè no poden aguantar sense vendes ni ingressos».

D'altra banda, tant el PSC com el PPC han demanat explicacions a la consellera de Salut, Alba Vergés, sobre per què ha paralitzat la instal·lació d'un hospital temporal a Sabadell (Barcelona) «en un espai cedit pel consistori i amb la col·laboració dels enginyers de l'Exèrcit».

tracking