Diari Més

Habitatge

Les entitats veuen «totalment insuficients» les mesures per afrontar el pagament del lloguer i mantenen la vaga

Veuen «intolerable» que els afectats s'hagin d'endeutar per pagar preus «Inflats per l'especulació»

Pla obert d'un cartell de lloguer en un edifici.

Pla obert d'un cartell de lloguer en un edifici.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma per la suspensió dels lloguers, que va convocar una vaga del pagament de les quotes d'aquest mes a partir de l'1 d'abril, considera que les mesures aprovades pel govern espanyol per fer-hi front són «totalment insuficients». «És intolerable que les persones majoritàriament afectades per la crisi hagin de seguir pagant els lloguers inflats per l'especulació, a costa d'endeutar-se», critica en un comunicat la plataforma, que agrupa més de 200 entitats, entre les quals el Sindicat de Llogateres. Les entitats continuen reclamant la suspensió de pagaments ja que permetria als més afectats per la crisi del coronavirus «superar l'asfíxia econòmica» i per aquest motiu han decidit mantenir la vaga de pagament de lloguers.
Sobre els microcrèdits que llançarà l'executiu espanyol a interès zero perquè s'hi acullin inquilins que no poder fer front al lloguer, les entitats consideren que el govern espanyol «augmenten el seu deute públic per permetre que el mercat immobiliari surti intacte de la crisi» mentre, afegeixen, demanen als ciutadans que facin un esforç per superar aquesta crisi causada pel coronavirus. «Suposa que mentre les famílies s'endeuten, els arrendadors vegin la seva liquiditat i el poder adquisitiu totalment intacte», assenyala.

En el comunicat, la plataforma també retreu a l'executiu espanyol que amb mesures com les d'aquest dimarts el què fan és «mantenir els preus de lloguer artificialment alts, fent-los pagar a una ciutadania amb uns ingressos que cauen en picat». «No és només injust: és irracional en termes econòmics. El govern ens està forçant a escollir entre menjar o endeutar-nos», sentencia.

D'altra banda, les entitats neguen que la gran majoria de propietaris depenguin de la renda de lloguer per arribar a finals de mes i han apuntat que, en tot cas, el govern hauria d'ajudar el col·lectiu que necessiti aquest ingrés. Com a exemple, asseguren que només a Barcelona 1.000 arrendadors controlen 75.000 habitatges, el què suposa una tercera part del mercat.

Tot i les crítiques al govern espanyol, la plataforma d'entitats ha destacat la paralització dels desnonaments per impagament a inquilins en situació de vulnerabilitat i la pròrroga de contractes durant sis mesos.

tracking