Diari Més

Judicial

Demanda contra Àustria per no haver tancat una pista d'esquí que va propagar el coronavirus

Fins ara ja s'han reunit 2.500 persones per a presentar la denúncia col·lectiva

Imatge de la localitat d'Ischgl al Tirol, des d'on es va propagar el virus a mitja Europa.

Demanda contra Àustria per no haver tancat una pista d'esquí que va propagar el coronavirus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A tota Europa es pregunten on i quan va començar la pandèmia del coronavirus. Un d'aquests llocs sembla haver estat l'estació d'esquí austríaca d'Ischgl, coneguda com 'l'Eivissa dels Alps', on centenars o potser milers es van contagiar en la primera quinzena de març.

Unes 2.500 persones de diversos països del centre i nord d'Europa s'han apuntat a una demanda col·lectiva contra les autoritats austríaques per suposada negligència davant del brot de COVID-19 a l'estat federat de Tirol.

«Hem ajuntat dos mil cinc-cents perjudicats i defensarem els seus drets», va anunciar aquest dilluns Peter Kolba, el president de l'Associació de Protecció al Consumidor d'Àustria (VSV) i iniciador de la plataforma online per a tots aquells que creuen haver-se contagiat a Ischgl i altres llocs del Tirol.

A més d'alemanys -el major grup d'afectats-, també s'han apuntat turistes de Noruega, Dinamarca i Islàndia, i familiars directes dels contagiats, sobretot aquells que estan hospitalitzats en vigilància intensiva.

La setmana passada, la VSV va presentar davant la Fiscalia una denúncia contra el governador del Tirol, el democratacristià Günther Platter, així com contra l'alcalde d'Ischgl i altres autoritats locals.

La sospita és haver retardat els tancaments de locals, hotels i pistes d'esquí per a evitar danys econòmics a la regió fins i tot sabent que el virus era a la seva regió.

'L'Eivissa dels Alps'

La idíl·lica Ischgl, situada a la vall de Paznaun, a uns 1.400 metres d'altura i prop de la frontera amb Suïssa, té poc més de 1.600 habitants, però unes 11.000 llits d'hostaleria.

Les seves llegendàries festes 'aprés ski' i els concerts de grans veus del pop atreuen cada temporada d'hivern a un públic internacional d'ingressos alts i afeccionat a l'esquí i li han valgut el seu sobrenom: 'l'Eivissa dels Alps'.

Però en les últimes setmanes ha adquirit fama internacional com un «niu del coronavirus», enmig d'un escàndol per la forma en què les autoritats locals han ignorat, i fins i tot negat, les informacions sobre la propagació del patogen.

Es calcula que centenars d'alemanys, noruecs, danesos, islandesos i suecs, entre altres nacionalitats, es van contagiar en aquesta localitat, i en particular en un bar concret, el Kitzloch, i van transportar el virus a altres zones d'Europa.

Islàndia va donar l'alarma, Àustria ho va negar

El passat 5 de març Islàndia va declarar a Ischgl com a 'zona d'alt risc' pel virus i va imposar quarantena obligatòria per a tots que van tornar d'allí, una mesura que fins a aquest moment el país nòrdic només havia decretat per a viatgers arribats de l'Iran, Corea del Sud i la regió xinesa de Wuhán.

Poc després saltava la mateixa alarma a Noruega i, ja més tard, també la d'Alemanya, amb centenars de contagis.

El 7 de març es va detectar el contagi en un barman al Kitzloch, un bar al qual acudeixen centenars d'esquiadors després de passar el dia en les pistes.

A part d'aïllar a les persones que havien mantingut un contacte pròxim al pacient, un alemany de 36 anys, no es van prendre més mesures. El local, conegut per les seves alegres i desenfrenades festes, va continuar obert i replet de gent.

«Una transmissió del coronavirus als clients del bar és bastant improbable des del punt de vista mèdic», va declarar llavors la direcció regional de sanitat en un comunicat.

El 10 de març, després de confirmar-se 15 casos de contagi relacionats amb el mateix barman, es va tancar finalment el restaurant, i tres dies després les autoritats van decretar la fi de la temporada a tot el Tirol.

Així i tot, ningú semblava tenir pressa: el tancament d'hotels, restaurants i pistes es va fer efectiu només el diumenge 15, la qual cosa va accentuar la imatge que es va intentar aprofitar comercialment al màxim l'últim cap de setmana de la temporada.

«La cobdícia ha vençut a la responsabilitat per la salut dels ciutadans i hostes. Volien aquesta última setmana de turisme fort perquè sonessin les arques dels hotelers i empreses que gestionen de les pistes», va criticar el diari vienès 'Der Standard' en un editorial pocs dies més tard.

Escàndol internacional

Una veritable ona d'indignació queda reflectida en els comentaris de la premsa internacional, sobretot alemanya, des que es va saber que el govern regional havia rebut la notificació d'Islàndia 10 dies abans del tancament d'activitats.

Les autoritats islandeses fins i tot van transmetre a les tiroleses el nom dels viatgers que van arribar contagiats des d'Ischgl i el de les persones amb les quals havien mantingut contactes.

Els austríacs van desestimar prendre mesures dient que el més probable és que es contagiessin d'un viatger italià en l'avió.

El Tirol també ha estat durament criticat per negligència i falta d'eficàcia a l'hora de garantir que els turistes de les zones afectades tornessin directament a les seves cases.

Per contra, molts van abandonar les localitats en quarantena per a traslladar-se a altres llocs pròxims, sobretot a Innsbruck, la capital del Tirol, per a pernoctar abans d'agafar els seus vols de retorn.

Segons l'emissora pública austríaca ORF, van ser centenars els que presumptament van repartir d'aquesta manera el virus per altres llocs del Tirol, mentre que el governador Platter es va limitar a recordar la suposada responsabilitat pròpia dels turistes.

Els mitjans apunten al fet que *Ischgl és l'origen de la cadena d'infecció de la meitat dels casos de *COVID-19 registrats a Noruega, i en prop d'un terç dels de Dinamarca.

Tirol, una regió de 754.700 habitants, ha comptabilitzat fins ara 2.000 casos confirmats de coronavirus, una densitat molt major que en la resta del país, la capital del qual, Viena, amb gairebé 2 milions d'habitants, registrava avui uns 1.100 contagis.

Reclam d'indemnitzacions

Per als contagiats i els seus familiars, el primer pas és «exigir una investigació dels fets», segons va explicar Kolba per telèfon, després de recordar que la Fiscalia del Tirol va desestimar fins ara obrir un expedient sobre la base d'informacions de la premsa.

La VSV presentarà en breu els testimoniatges de molts afectats que alimenten la sospita que «es va trigar a tancar les zones d'esquí per raons comercials».

En cas de confirmar-se les sospites, es procedirà a exigir indemnitzacions a la República d'Àustria, va subratllar Kolba.

Un alemany de 57 anys d'edat, qui va estar de vacances a Ischgl, ha mort ja a causa del coronavirus.

tracking