Diari Més

Salut

Com cuidar a casa un malalt per coronavirus?

Són molts els contagiats amb símptomes lleus que passen la malaltia a casa i les persones que n'han de tenir cura no sempre coneixen com han de procedir

Una dona saluda des d'una residència

Afers Socials confirma que hi ha 487 casos de coronavirus en residències de gent granEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ràpida expansió del coronavirus amb grans xifres de contagiats està obligant al fet que els malalts lleus o amb símptomes hagin de passar la quarantena a les seves cases per a impedir que es col·lapsin els hospitals, que es deixen exclusivament per a atendre els casos greus. Ara bé, com hem de cuidar a casa un malalt de coronavirus?

A continuació, oferim algunes pautes a seguir. Aquestes recomanacions estan basades en els consells donats per diversos organismes, institucions i societats científiques com el Ministeri de Sanitat o l'Organització Col·legial d'Infermeria

Per on començar?

- Assegurar-se d'entendre les instruccions sanitàries quant als medicaments i les cures del pacient.

- Procurar que sigui una única persona la que atengui l'afectat.

- Seguir atentament l'evolució dels símptomes del pacient. Si la malaltia empitjora, cridar al servei de salut.

On ha d'estar la persona afectada?

- La persona afectada ha d'estar aïllada d'altres persones i dels animals almenys durant 14 dies.

- Ha de disposar d'una habitació exclusiva amb un bany d'ús individual, si és possible. Si no ho és, se situarà en una habitació a dos metres de distància que tingui finestra.Cal evitar corrents i tenir la porta sempre tancada.

- La roba de llit, les tovalloles i altres utensilis de condícia del malalt han de ser d'ús individual. També els plats, gots, tasses i coberts.

- Col·locar a l'habitació una galleda d'escombraries amb pedal i una bossa de tancament hermètic per a allotjar qualsevol deixalla del pacient i un altre per a la roba bruta.

Com comunicar-se amb el malalt?

- Per a comunicar-se amb la persona afectada es pot recórrer a diversos mitjans. Des del telèfon a l'intercomunicador com els usats amb els bebès passant, fins i tot, pels walkie-talkies. La comunicació amb els sanitaris per a avaluar l'evolució de la malaltia serà per telèfon.

Com evitar el contagi?

- La persona que entre a l'habitació del pacient infectat ha de posar-se una màscara, usar guants d'un sol ús i si té ulleres i una bata, també. Ha de procurar mantenir una distància de dos metres amb l'afectat.

- El cuidador ha de rentar-se les mans abans i després de cada contacte amb el pacient, que aquest surti de la seva habitació, després de tossir o esternudar, després de manipular mocadors, abans de menjar i després de realitzar la neteja de qualsevol superfície. (La mans es renten amb aigua i sabó durant almenys 20 segons o amb un gel desinfectant que contingui entre un 60 i un 95 per cent d'alcohol).

- Si el pacient surt de l'habitació i no pot usar màscara (perquè li causa dificultat per a respirar, per exemple), les persones que visquin amb ell han de posar-la-hi i romandre a dos metres.

Com netejar la casa, la roba o la vaixella?

- Protegir-se amb màscara i guants d'un sol ús abans de començar la neteja de la casa, així com de rentar la roba i la vaixella.

- Ventilar totes les habitacions almenys 5 minuts al dia.

- Netejar amb un got de lleixiu per mitja galleda d'aigua totes les superfícies que es toquin amb freqüència (taules, picaportes, telèfons, teclats, tauletes, interruptors, claus, aixetes, vàters,...) i totes les que puguin tenir sang, femta o fluids.

- La roba del pacient i del seu llit ha de mantenir-se allunyada del cos de qui vagi a rentar-la. Haurà de ser traslladada de l'habitació a la rentadora en una bossa tancada i no airejar-la. La rentada es farà per separat a una temperatura d'entre 60 i 90 graus amb el detergent habitual. No guardar la roba fins que s'hagi assecat completament.

- La vaixella, coberts i altres utensilis de cuina es rentaran amb aigua calenta i sabó. Preferentment en el rentaplats, amb un programa que abast els 60 graus de temperatura.

- Una vegada realitza la neteja, ficar en una bossa els guants, màscares i altres articles d'un sol ús usats i tancar-la abans de tirar-la amb les altres escombraries de la casa.

- Finalment, rentar-se les mans durant 40 o 60 segons.

tracking