Diari Més

Com tenir cura de la pell de les nostres mans durant la crisi del coronavirus?

El fet de rentar-se les mans amb més freqüència danya la pell, cosa que pot comportar dolor i fins i tot èczema

Les cremes sense fragància són les més indicades.

Com tenir cura de la pell de les nostres mans durant la crisi del coronavirus?Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rentar-se les mans és una de les accions que més estem repetint aquestes últimes setmanes. I és que és la mesura més eficaç per a prevenir el contagi de la covid-19. És una mesura senzilla i tan bàsica que de ben segur tots estem seguint al peu de la lletra. Ara bé, després de dies i dies de rentar-nos les mans constantment amb sabó o amb gel hidroalcohòlic, o fins i tot d'aplicar directament sobre les nostres mans alcohol de 70º, és molt probable que molts de nosaltres comencem a tenir les mans seques i la pell irritada.

Els dermatòlegs adverteixen que l'ús continuat d'aquesta mena de productes pot causar sequedat extrema o fins i tot èczema. «Aquests productes poden danyar les proteïnes de la capa superior de l'epidermis, anomenada stratum corneum. També causen canvis en els lípids i greixos que tenim a la pell, fan que les cèl·lules de la pell no es mantinguin unides a la vegada que redueixen la capacitat de retenir aigua de la nostra pell», explica Anjali Mahto, dermatòloga de la British Skin Foundation. El resultat: unes mans envermellides, rasposes, seques, amb petits talls, fissures i crostes i una sensació de picor, tibantor i en el pitjor dels casos de dolor.

En una situació normal, el primer que es diria és que es reduís el nombre de vegades que la persona afectada es renta les mans. Actualment no ho podem pas fer, ja que no rentar-nos les mans sovint és sinònim d'abaixar la guàrdia davant de la covid-19 i, per tant, d'augmentar les possibilitats de contagiar-nos i contagiar als altres. És per això que les associacions de dermatòlegs i altres organitzacions que vetllen per la salut de la pell ofereixen alguns senzills consells perquè tinguem cura de les nostres mans sempre, i especialment durant aquest excepcional període.

Cremes sense fragància

Si després de dies de rentar-nos les mans amb molta més freqüència, hem començat a notar que les mans estan seques i la pell, tibant, el més probable és que ens hàgim posat una crema hidratant. Ara bé, és bastant segur que aquesta contingui fragància, i per tant, alcohol, cosa que pot arribar a empitjorar la nostra pell. Per això, els dermatòlegs recomanen utilitzar una crema que no tingui fragància. Per a saber-ho, només cal que ens fixem en els ingredients. Una altra regla que no falla és l'olor. Si fa molt bona olor, el més segur és que porti fragància i, per tant, que no sigui la més indicada.

Sabó antimicrobià

La crema que utilitzem no és l'únic en què ens hem de fixar. El sabó juga un paper fonamental, ja que no tots castiguen la pell de la mateixa manera. En aquest cas, els experts recomanen sabons que siguin antimicrobians, sempre que ens sigui possible trobar-ne.

Els guants de roba, els grans aliats

Els guants d'un sol ús s'han convertit en un dels productes més buscats les darreres setmanes. Per a protegir la pell, els dermatòlegs recomanen posar-nos guants de roba, si pot ser de cotó, després d'haver-nos aplicat una generosa capa de crema hidratant a les mans. Si tenim les mans molt castigades, una bona opció és posar-nos la crema abans d'anar a dormir i dur els guants durant tota la nit, cosa que ens farà un efecte reparador que la nostra pell, sens dubte, ho agrairà.

tracking