Diari Més

Narcos i milicians brasilers imposen el toc de queda a les faveles

La por al coronavirus i la disconformitat amb Bolsonaro els han impulsat a actuar

Faveles del Brasil

Narcos i milicians brasilers imposen el toc de queda a les favelesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les bandes de narcotraficants i de milicians que controlen algunes de les faveles de Rio de Janeiro temen la propagació del COVID-19 i per això han decretat el toc de queda durant les nits en les seves barriades, segons el relat d'alguns dels seus habitants.

L'«enemic invisible» que ja ha infectat a més de 2.200 brasilers amenaça amb afectar els seus negocis, espantar clients, tombar els seus regnes i posar en risc la vida de milions de persones que viuen en els ravals de la ciutat brasilera.

Acostumats a imposar les seves normes per força entre els habitants de les faveles que dominen, narcos i milicians (grups paramilitars conformats per policies i expolicies) ara utilitzen el seu poder per a imposar toc de queda en algunes comunitats a partir de les 20.00 hora local.

Habitants d'algunes faveles de la «cidade maravilhosa», que van demanar no ser identificats, van confirmar a Efe que els missatges alertant sobre la mesura restrictiva van començar a circular per xarxes socials des del cap de setmana i que la gent s'està «recollint» aviat per a evitar problemes.

«En totes les faveles estan fent toc de queda. M'han arribat diversos missatges al meu Whatsapp», va assegurar una de les fonts.

«Aquí després de les 7.30 de la nit no es veu una ànima», va dir una altra.

Els fets van començar a prendre ressò a les xarxes socials on alguns habitants publicaven fotografies que mostraven la desolació matinera dels carrers en comunitats com la de Cidade de Deus (oest) i fins a vídeos de carros amb alarmes i autoparlants demanant a les persones complir l'ordre.

«Atenció tots els habitants de Rio das Pedras, Muzema i Tijuquinha!!! Toc de queda a partir d'avui a les 20.00 hores. Qui sigui vist al carrer fora d'aquest horari aprendrà a respectar al pròxim!!!», ordena un dels missatges divulgats en una zona on tenen influència les milícies.

Les autoritats de Rio de Janeiro, per part seva, van determinar el tancament dels comerços i només permeten el funcionament de supermercats i farmàcies en tota la ciutat.

Els bars i restaurants només poden operar a domicili i la restricció del transport públic també ha estat notòria, sobretot per a controlar l'ingrés d'habitants de municipis veïns a la «cidade maravilhosa».

A diferència de Sao Paulo, la major i més poblada ciutat del Brasil, amb 12 milions d'habitants, Rio no va implementar període de quarantena, però si va recomanar als seus habitants romandre a casa, va suspendre les classes en escoles i universitats públiques, i va ordenar el tancament de parcs, teatres, sales de cinema i llocs turístics.

tracking