Diari Més

Els policies francesos no controlaran el confinament si no reben mascaretes

El govern els va requisar les que tenien per lliurar-les al personal sanitari

Una ambulància sortint d'una residència a París.

Els policies francesos no controlaran el confinament si no reben mascaretesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els sindicats de policies de França van amenaçar aquest dijous amb deixar de realitzar controls sobre el compliment de les mesures de confinament, si el Govern no posa a la seva disposició mesures de protecció, com ara màscares.

En un comunicat, la intersindical va retreure al Ministeri de l'Interior haver requisat les existències de màscares filtrants del cos de policia per a lliurar-les al personal sanitari.

«Malgrat estar en primera línia per a aplicar les mesures de confinament, sense màscares les forces de l'ordre no són només víctimes potencials del virus, sinó possibles vectors de l'epidèmia», van deplorar les centrals en un comunicat.

Van indicar que les autoritats els han privat de les seves reserves de màscares per les mancances generals al país.

En aquesta situació, amenacen amb dur a terme únicament les intervencions d'urgència i no els controls quotidians sobre el compliment del confinament.

La confiscació sembla haver estat la gota que ha vessat el got per als sindicats policials, l'última missiva dels quals al ministre francès de l'Interior, Christophe Castaner, sobre la seguretat dels agents encara no ha obtingut resposta.

En el seu comunicat, exigeixen al departament d'Interior una resposta concisa sobre el número i el tipus de màscares adquirides per a les forces de l'ordre per al temps que duri el confinament i quant trigarà a distribuir-les en els diferents serveis.

«No hi ha cap problema en què donin les nostres màscares al personal sanitari que les necessita. El problema és que no ens compensen amb unes altres i això dura des de fa una setmana. Fa una setmana que envien als meus col·legues a l'escorxador», va denunciar aquest dijous a l'emissora RTL el secretari general de l'Aliança de Policia Nacional, Fabien Vanhemelryck.

Si els agents manquen de mitjans de protecció com a guants, màscares o gels antisèptics aplicaran l'anomenat dret de retirada que existeix en el dret laboral, avisa Vanhemelryck.

El secretari d'Estat francès de l'Interior, Laurent Nuñez, va justificar aquest divendres l'enviament de les màscares al personal sanitari, en la cadena TF1, i va precisar que en qualsevol cas estaven a la disposició dels gendarmes i no de la policia.

«Són màscares especials, de tipus FFP2, destinades normalment al personal sanitari que atén els malalts més greus, sobretot en reanimació», va explicar *Nuñez.

El secretari d'Estat va assenyalar que, sobre la base de «consideracions científiques», la nova doctrina és que els policies es posin màscara únicament quan controlin a individus que presentin símptomes.Una decisió rebutjada pels sindicats policials, que insisteixen que la proximitat física de les seves intervencions suposa un contacte directe.

En aquest context de tensió, el Ministeri de l'Interior ha alertat en xarxes socials que es registren casos de falsos controls en diverses regions del país, amb persones disfressades d'agents per a cobrar els 135 euros de les multes per incomplir les condicions del confinament.

A França, fins al dimecres a la tarda hi havia 25.233 casos registrats de coronavirus, amb 1.331 morts. Un dels morts és un gendarme, el primer entre les forces de l'ordre.

tracking