Diari Més

Demanen des de Catalunya a YouTube retirar 16 vídeos amb tractaments falsos per al coronavirus

Les propostes de productes no aptes per a ús mèdic han acumulat més de 340.000 visualitzacions

Han demanat a YouTube la retirada de vídeos amb falsos tractaments contra el coronavirus.

Demanen des de Catalunya a YouTube retirar 16 vídeos amb tractaments falsos per al coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat avui la retirada de 16 vídeos de YouTube que promocionen tractaments no científics per a curar el COVID-19 i que ja han tingut més de 340.000 visualitzacions.

Segons el CAC, aquests vídeos proposen productes no aptes per a l'ús mèdic per a combatre el coronavirus, banalitzen la pandèmia i qüestionen la necessitat de les mesures de protecció, com el distanciament social.

Els protagonistes dels vídeos, que es presenten com a investigadors, defensen com a remei del COVID-19 la ingestió de clorit de sodi o de diòxid de clor, utilitzats com a desinfectants, i atribueixen la falta de reconeixement de les autoritats sanitàries a interessos de la indústria farmacèutica, atès que seria un remei molt més barat.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha explicat que «aquesta desinformació pot crear falses expectatives a la població en un moment especialment sensible i pot perjudicar la labor dels metges i de les autoritats sanitàries».

Loppacher ha recomanat confiar només en les informacions oficials, informar-se a través de mitjans reconeguts, contrastar les notícies i no compartir informació ni àudios no verificats.

L'informe del CAC, el contingut del qual ha estat revisat pel Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), mostra afirmacions de persones que es presenten com a investigadores o expertes en el camp de la medicina.

La majoria dels vídeos (15 del total de 16) han estat publicats en YouTube el mes de març, alguns fins i tot després de decretar-se l'estat d'alarma.

«És molt preocupant que suposats investigadors relativitzin l'abast de la pandèmia i que qüestionin la necessitat de les mesures de distanciament social. Però, sobretot, és molt greu que creïn falses expectatives sobre suposats tractaments curatius. El que necessiten els nostres investigadors i personal mèdic és tot el nostre suport i no, en canvi, desinformació que només contribueix a entorpir la seva labor, ja de per si mateix molt difícil», ha subratllat el president del CAC.

Loppacher ha destacat les bones pràctiques d'algunes plataformes d'internet que, en fer una cerca sobre el 'coronavirus', mostren fonts oficials, però ha afegit que «a pesar que ja estan retirant alguns continguts, les plataformes han de ser més responsables i prendre mesures per a evitar allotjar la desinformació sobre una temi tan sensible en aquests moments».

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha considerat «absolutament immoral que, en un moment d'emergència i d'enorme incertesa i tensió com el que estem vivint, es difonguin missatges i continguts d'aquest tipus».

«Estem davant una pandèmia i lluitem contra un virus desconegut fins ara. Aprofitar-se d'aquesta circumstància i de la por de la gent és inacceptable», ha conclòs Padrós.

L'informe del CAC, que també ha analitzat la difusió d'aquests continguts pseudocientífics mitjançant la xarxa de Twitter, adverteix que a vegades utilitzen elements que pretenen transmetre una imatge formalment científica: un rerefons de pantalla amb instruments científics, l'ús de conceptes mèdics o de ciències biomèdiques, i l'aparició amb bata blanca.

Alguns vídeos, a més, aporten direccions de contacte per a adquirir els productes recomanats i uns altres posen en dubte l'origen del coronavirus i difonen falses teories conspiratives.

tracking