Diari Més

La letalitat del COVID-19 a Espanya se situa en el 5% de casos confirmats

Avui es distribuiran 500.000 mascaretes per a professionals i 800.000 per a pacients en el territori nacional

Imatge d'arxiu d'un metge a un hospital de Wuhan.

Un estudi de 'Nature' conclou que el coronavirus no és un virus creat o manipulat en laboratoriEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Laletalitatdelcoronavirusa Espanya se situa en el 5% dels casos confirmats i avui dia ascendeix a 1.326 morts, encara que Sanitat insisteix que aquest percentatge, «que pot semblar molt alt», no és real, perquè no té en compte tots els contagis perCOVID-19.

Així ho ha explicat aquest dissabte en roda de premsa María José Sierra, cap d'àrea del Centre deAlertasi Emergències Sanitàries, que ha insistit que per a entendre aquesta xifra cal tenir en compte que en aquests moments les proves diagnòstiques fonamentalment estan centrades en persones hospitalitzades.

De fet -ha explicat- alguna cosa mes del 50% dels positius que hi ha a Espanya estan o han estat hospitalitzats.

Sierra ha substituït aquest dissabte a Fernando Simón, en la tradicional roda de premsa posterior a la reunió del Comitè de Gestió Tècnica delCoronavirus, ja que aquest s'ha realitzat les proves delCOVID-19perquè des d'ahir presentava símptomes (fonamentalment tos), però ha donat negatiu.

Sierra ha explicat també que hi ha unes 13.000 persones hospitalitzades i el 12% d'elles han requerit UCI. «Els casos estan augmentant i continuaran augmentant», ha advertit aquesta experta, que ha dit, no obstant això, que aquesta elevació de les dades era l'esperat.

Tot això -ha dit- fa insistir en la importància de seguir les mesures de confinament decretades i de reforçar al Sistema Sanitari perquè pugui fer front als nous casos que aniran apareixent en les pròximes setmanes.

També ha comparegut la directora general de Cartera i Farmàcia, Patricia Lacruz, que s'ha referit a la compra de respiradors: actualment, hem adquirit més de 700 que espero que pròximament arribin al Sistema Nacional de Salut per a, així, poder fer front a la necessitat en el moment més crític del pacient.

»Això és una cosa contínua i que requereix de tot el nostre esforç i així ho fem amb el sector i amb els professionals».

En relació a les màscares, ha esmentat que avui es distribuiran 500.000 per a professionals i 800.000 per a pacients en el territori nacional, xifres que s'augmentaran exponencialment de manera primerenca.

Per a això, s'ha emès una compra per a garantir la cobertura setmanal dels productes essencials per a lluitar contra aquesta infecció.

«L'estat en el qual ens trobem a nivell mundial és d'una agressivitat no coneguda fins avui, per tant hem optat per cobrir les necessitats comprant línies de producció a fabricants que produeixen les quantitats que estimem necessàries».

La directora de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, María JesúsLamas, ha recordat que fins avui no hi ha cap tractament actiu contra aquestcoronavirus, sinó que s'usen medicaments basant-se en un potencial benefici.

Per això, ha subratllat, és imprescindible tenir dades que generin coneixement i saber si realment són efectius aquests fàrmacs.

«Primer -ha afegit- perquè volem tractar als pacients de la millor manera possible i segon perquè aquests medicaments, que poden ser un recurs limitat, han d'usar-se on veritablement han demostrat que són eficaços».

En aquest sentit, ha recordat que hi ha tres hospitals espanyols participant en dos assajos clínics ambremdesivir, dissenyat en el seu moment per al VIH i que es va usar per a l'ébola, i «acabem d'autoritzar cinc nous que començaran en aquests dies».

A més, hi ha diversos assajos independents, com el de la Fundació Lluita contra la Sida, que inclou l'objectiu de veure si es pot protegir als sanitaris del contagi, i Espanya està col·laborant amb l'OMS en l'assaig internacional «Solidarity».

Quant a la vacuna preventiva, ha explicat que Espanya participa en fòrums mundials al costat de científics, organitzacions i agències reguladores, amb l'objectiu de «tenir clares les vies per les quals en un moment donat es pugui autoritzar la vacuna de la manera més ràpida possible però mantenint la seguretat».

Això, ha apuntat, «no serà la via convencional» per la qual es desenvolupen les avaluacions d'altres medicaments, sinó que «ha de ser més ràpida i més efectiva perquè la urgència és fonamental».

Per part seva, el director general d'Ordenació Professional del Ministeri Sanitat, Rodrigo Gutiérrez, ha recordat que els 350.000 professionals sanitaris amb els quals compta el sistema podran ser reforçats amb altres 50.000 a la disposició de ser contractats per a incorporar-se gradualment.

tracking