Diari Més

Denuncien que moltes residències de gent gran encara no han adaptat els seus procediments al coronavirus

CCOO ho considera una situació generalitzada al sector, mentre que l'Acra diu que està col·laborant per «garantir la seguretat» de treballadors i usuaris

Imatge d'arxiu d'un grup de persones grans compartint taula.

Avis, gent gran, persones grans residènciaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Sanitat de CCOO ha denunciat que hi ha residències que no han adaptat encara la informació sobre els procediments pel coronavirus, segons han explicat en ser consultades per l'ACN. Aquestes fonts assenyalen que es tracta d'una situació «força generalitzada» i són «pocs» els casos de direccions de residències que han adaptat a la realitat del centre els protocols sobre com atendre sospites o casos de covid-19 i altres procediments relacionats amb la pandèmia. En canvi, fonts de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials han assegurat que s'estan aplicant els protocols i que estan col·laborant per «garantir la seguretat» de treballadors i usuaris.

El sindicat també ha tingut coneixement que en algunes residències falten equips de protecció individual (EPI) per eventuals casos o sospites de coronavirus.

Des d'Acra han assegurat que s'estan aplicant tots els protocols que s'han establert des de la Generalitat i que es una «tasca molt complicada» ja que les residències són centres amb moltes especificitats. Les mateixes fonts han indicat que les residències no poden fer com altres equipaments i tancar i el que estan fent és extremar les precaucions per garantir la «màxima seguretat».

CCOO ha rebut en les darreres hores moltes consultes sobre com poder acudir al lloc de treball a les residències de gent gran a partir d'aquest divendres, quan tanquen els centres educatius. La majoria de professionals de geriatria són dones i moltes de les que són mares han constatat problemes per organitzar la cura dels fills i anar a treballar, en un sector en què no es pot aplicar el teletreball. També és una professió amb un nombre important de famílies monoparentals i d'origen estranger, i que per tant poden trobar-se sense una xarxa familiar propera.

Sobre aquest tema, fonts d'Acra han reconegut que el de les residències és un sector molt feminitzat i que són sovint les dones les que fan les tasques de cura familiars. Per això, estan en «contacte permanent» amb el departament de Treball per veure si prenen alguna mesura al respecte, sobre les que els consta que estan treballant.

Els departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies van acordar la setmana passada una sèrie de mesures per a les residències de gent gran, persones amb discapacitat o amb problemes de salut mental. Així, les persones que tinguin febre o símptomes respiratoris o bé que hagin viatjat recentment en zones de risc per coronavirus no visitin aquests centres i registrar les visites perquè, en cas d'un eventual positiu de covid-19, sigui més àgil localitzar tots els possibles contactes de la persona afectada, entre altres mesures. També es va establir com han d'actuar els professionals de la residència en cas d'una sospita o un cas confirmat i com l'equip sanitari residencial organitzarà l'assistència de la persona afectada, en cas que es pugui quedar a la residència durant el transcurs de la malaltia.

tracking