Diari Més

Educació

Un centenar d'AMPAs reclamen als consells comarcals mantenir o recuperar la gestió dels menjadors escolars

Són d'arreu de Catalunya, però la majoria són gironines i s'emparen en què la Llei d'acompanyament dels pressupostos els donarà «cobertura legal»

Imatge d'arxiu d'un menjador escolar

menjador escolarACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar d'AMPAs i AFAs d'arreu de Catalunya, la majoria de les quals de comarques gironines, han reclamat per carta als consells comarcals poder mantenir o recuperar la gestió dels menjadors escolars. En una acció coordinada, totes elles han entrat un escrit a registre –presencialment o de manera telemàtica- demanant que, abans del mes de maig, els consells comarcals signin convenis per cedir el servei a les famílies. Les AMPAs i AFAs s'emparen en què la Llei d'acompanyament dels pressupostos, un cop s'aprovi, els donarà «cobertura legal» per fer-se càrrec dels menjadors escolars. La Coordinadora d'AMPAs i AFAs de Catalunya dona ara un mes de marge als consells i ja alerta que, si no se les escolta, portaran a terme noves accions.
Sota el paraigües de la coordinadora s'hi apleguen gairebé un centenar d'associacions de pares i mares (AMPA) i de famílies d'alumnes (AFA). Aquest dimecres en són 95, però el número segueix creixent. La majoria, cap a una vuitantena, són de comarques gironines tot i que també n'hi ha ja algunes del Segrià, l'Anoia o el Pallars Jussà.

Amb l'acció d'aquest dimecres, la coordinadora vol pressionar els consells comarcals perquè les famílies mantinguin o recuperin la gestió del menjador escolar. Totes les AMPAs i AFAs que en formen part, bé sigui de manera presencial, bé sigui telemàtica, han entrat cartes al registre dels corresponents consells, reclamant-los que, abans del mes de maig, signin convenis amb elles que els permetin gestionar el servei de cara al curs 2020-2021.

«Pretenem agafar la iniciativa com a col·lectiu i obrir espais de diàleg amb les administracions comarcals per solucionar els conflictes existents», s'assegura des de la coordinadora. A l'escrit, les AMPAs i AFAs subratllen que l'aprovació de la Llei d'acompanyament dels pressupostos els donarà «cobertura legal» per poder tirar endavant els convenis entre elles i els consells comarcals.

Disposició addicional

En concret, a la carta s'esmenta que la llei d'acompanyament inclourà una disposició addicional –la 22a- a la Llei d'Educació. I a continuació, se'n parafraseja l'escrit: «Amb la finalitat de promoure la participació de les famílies d’alumnes en la gestió dels centres educatius públics, les seves associacions podran gestionar els respectius menjadors escolars mitjançant la subscripció de convenis de gestió amb la corresponent administració titular de la competència o que l’exerceixi per delegació».

La carta conjunta de les AMPAs i AFAs recorda que, aquest gener passat, el Departament va informar els consells comarcals sobre aquest punt. I per això, els demana que a partir del 18 de març, quan es preveu que el Parlament doni llum verda als pressupostos, els consells comarcals signin amb elles els convenis que els permetin gestionar els menjadors escolars de cara al curs vinent.

«Vetllem pels nostres fills al 100%»

Aquest matí, una desena de representants d'AMPAs i AFAs de la Selva han anat fins al consell comarcal per entrar l'escrit conjuntament. A més de les escoles de Santa Coloma de Farners, també han vingut pares d'Hostalric o Riudarenes, entre d'altres.

La portaveu de la coordinadora i secretària de l'AMPA Castell de Farners, Laia Pujol, subratlla que l'objectiu de la carta és «fer pressió» perquè des del consell se'ls faci «cas». «No volem que treguin el servei de menjador a licitació des del consell, sinó que allò que reclamem és seguir-lo gestionant nosaltres», subratlla Pujol.

Al Castell de Farners, és l'AMPA qui s'encarrega de gestionar directament el menjador. Pujol diu, però, que si no se signa el nou conveni, la seva situació perilla. «Volem mantenir el model que tenim, en què els beneficis es queden a l'escola i no van a parar a grans empreses; l'AMPA és una associació sense ànim de lucre, i les famílies vetllem al 100% pels nostres fills», subratlla Pujol. A més, la portaveu també tem que si el consell comarcal s'encarrega del servei, i treu a licitació el menjador escolar, es perdria «qualitat» amb els menús.

Un mes de marge

Des de la Coordinadora d'AMPAs i AFAs de Catalunya donen ara un mes de marge als diferents consells comarcals perquè els responguin l'escrit. I ja avancen que, si no s'escolten les famílies, hi haurà «mobilitzacions».

A més d'aquesta acció conjunta, la coordinadora també ha muntat una jornada de treball per a aquest divendres. Es farà al vespre a l'escola Marta Mata de Girona. Allà s'exposaran diferents models de gestió del menjador escolar perquè «arribats al punt en què el futur marc reguladors ens permeti escollir, coneguem les diferents opcions per triar el millor model possible», conclou la coordinadora d'AMPAs i AFAs.

tracking